tisdag 27 september
Tjusningen med camping
Foto: Elin Larsson

Tjusningen med camping

10 augusti, 2022

Artikel. Sommaren betyder semester och för många är det synonymt med campingliv, och just nu är det rekordfullt på campingplatserna. Bil & Bostad begav sig till First Camp i Umeå för att prata med några av besökarna om tjusningen med camping.

När vi kommer till Umeå First Camp har familjen Pettersson-Ramberg från Boden just kommit och Jeanette Pettersson står och fyller på vatten.
– Det är det första man gör när man kommer fram så att man har vatten i avloppet och i köket, berättar hon.
Under tiden som hon fyller på vatten fäller maken Urban Ramberg ut markisen och tillsammans hjälps familjen sedan åt att få upp tältpinnarna för att hinna få upp tältet innan det hotande regnet kommer.
De har rest via Skellefteå camping och det är långt ifrån första gången som familjen besöker Umeå First Camp där de i år dessutom står bredvid Jeanettes syster Charlotte Pettersson.
– Vi har varit här mer än 20 gånger. Dels är det för att vår son Isac tycker om den här campingen eftersom det finns mycket friluftsmöjligheter här, men sen bor även min systers barn med familj här i Umeå så vi cyklar mycket till dem. Jag gillar närheten till shopping och bad, att det är cykelavstånd till det mesta, det värdesätter jag mycket, berättar Jeanette.
För Jeanette är även bekvämligheten viktig och hon vill alltid ha tillgång till ett servicehus, el och vatten.
– Vi har aldrig friluftscampat, det finns ju en väldig frihet i det, att kunna åka precis var man vill, men jag vill ha bekvämlighet.
Hon berättar att de ett år provade på vintercamping vid Kanisbacken i Älvsbyn men att det inte är något de tänkt göra om.
– Det blir en helt annan sak med vintercamping med vatten, dels att det finns risk att det fryser i rören så man måste ha vattendunkar istället men även med isbildning på vagnen som riskerar att riva sönder husvagnen, så det tänker vi inte göra om.

Tid att umgås
Tjusningen med camping tycker både Jeanette och Urban är friheten och lugnet.
– Det finns inte så mycket att göra i en husvagn, man kan läsa en bok men framförallt får man umgås med familjen och rå om varandra, det får man ju inte så mycket tid till annars, resonerar Jeanette.
Hon berättar att de inte varit utomlands så mycket men att de däremot fått uppleva mycket av Sverige vilket hon tycker är nog så värdefullt.
– Förra sommaren var vi på Gotland i två veckor. Det var ett litet projekt med att åka båt men det går ju. Det finns många små väldigt familjära campingplatser, Hudiksvall till exempel har en jättemysig camping. Vi brukar besöka Umeå, Skellefteå, Hudiksvall, Sundsvall och Gålö i Stockholms skärgård har vi också varit i, så vi ligger längst kusten. Urban vill fara inåt landet men jag vill ha kusten och mindre insekter, säger Jeanette med ett skratt.

ELIN LARSSON

Läs mer