tisdag 27 september
Hur du än röstar får du Ågren
Illustration: Maria Wall

Hur du än röstar får du Ågren

10 augusti, 2022

Krönika. Politik engagerar. Gärna på allra högsta nivå.

USA med den vilt sluggande Donald Trump som fortfarande ser sig som vinnare trots att ”Sleepy Joe Biden” vann när rösterna hade räknats. Boris Johnson fick avgå, men menar själv att han är guds gåva till britterna. Ulf Kristersson, som förlorat tre statsministeromröstningar men hävdar: ”Nu är det min tur!” Ja kanske mer tur än skicklighet. I Umeå finns det eviga oppositionsrådet Anders Ågren (M) som lärt sig förlora val i 16 år. Hans tur nu? Ja kanske det.

Den tappre förloraren Ågren
I Umeå har Socialdemokraterna haft makten sedan valet 1994. Anders Ågren från Moderaterna kom in redan på Holmlunds tid år 2006 och trivdes nog rätt bra med att samregera med erfarne Holmlund, trots att det inför valet år 2010 stod på Holmlunds valaffischer: ”Rösta på Holmlund den 19:e så slipper du få Ågren den 20:e.”
Sanningen var att vi fick både Lennart Holmlund och Anders Ågren som ständig följeslagare. Den tappre Ågren har därefter förlorat två val mot Hans Lindberg år 2014 och 2018 men verkar vara lika obekymrad. Att vara oppositionsråd i kommunstyrelsen i 16 år är inte fy skam. Men vad händer om han skulle vinna? Kommer skatten att sänkas med två kronor? Blir bensinen billigare? Upphör kriminaliteten? Det är vallöften han haft i alla år och som ännu inte förverkligats.

Den viktiga kommunpolitiken
Det är nog mest rikspolitiken som dominerar när det blir val. Men i en stor kommun som Umeå är politiken också viktig. Vi har 12-14 nämnder som fyllas på med kunnigt folk från de politiska partierna. Även representationen i de kommunala bolagen avgörs från hur du röstar. Men hur ska det gå i årets kommunval? Idag regerar Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet men hur blir det från 2022 och framåt? Får jag tippa så tror jag att Socialdemokraterna behåller sina 20 mandat i fullmäktige och får stöd av cirka 30 procent av väljarna. Vänstern torde dock tappa en del sedan Jonas Sjöstedt har lämnat politiken. Kanske dessa röster går till Miljöpartiet?
Det lokala Arbetarpartiet behåller dock sina två mandat för många gillar deras ”pain in the ass-strategi” att påminna om alla fel och misstag som begås. Jag vet att de även har stöd av borgerliga väljare eftersom de gärna kritiserar Socialdemokraterna.

Hur du än röstar ...
Valvinnaren förra gången var Centern som ökade till sju mandat. Moderaterna fick elva mandat och är största oppositionsparti. Liberalerna slåss för livet på riksnivå men har här fyra mandat. Trots inre problem i Umeå tror jag tippar att de behåller dessa mandat liksom KD som har två mandat. Men om Ågren ska växa, varifrån kommer rösterna? Från besvikna centerpartister? Från besvikna socialdemokrater som vill ha hårdare tag mot brottsligheten, eller billigare bensin? Och kan han – precis som Ulf Kristersson – locka in Sverigedemokrater i sin allians eller kommer Centern säga tvärnej? Förmodligen. Mitt tips är ändå att Moderaterna i Umeå kan öka med några procent och Anders Ågren går ännu mer stärkt ur valet.
Summa summarum: Hur du än röstar får du Ågren på köpet. Som även trivs i rollen som ständigt oppositionsråd. 16 år utan att ha makten och fyra år som väntar framöver? Det torde vara något slags rekord. Game on!

Ja du Nicklas. Nu överlåter vi politiken till väljarna och ser fram emot en härlig inflation att brottas med. Räcker slantarna till för dig?

BENNY KARLSSON

Läs mer