lördag 3 december
Se andras perspektiv, men glöm inte ditt eget
Illustration: Maria Wall

Se andras perspektiv, men glöm inte ditt eget

3 augusti, 2022

Krönika. Benny ber mig filosofera kring olika sporttyper, för att bringa lite ordning och reda på fördomarna.

Vilka som är intelligentare än andra låter jag vara osagt, men nog finns det i alla fall mer och mindre intellektuella idrottare. Sannolikt samlas det fler högskolepoäng hos orienterarna än hos hockeyspelarna, men det beror nog mest på med vilken övertygelse du måste satsa mot NHL för att ha en chans att ta dig dit, och att de här spelarna tidigt blir så välbetalda att de inte behöver nån fler inkomst, ens ett litet studiebidrag. På gott och ont. Tvärtom är det för elitsatsande damer inom lagidrotterna – som lider under karriären men ofta muckar välutbildade eftersom de behöver sponsra sina lag och själva finansiera satsningen, ofta med studiebidrag.
Men som vanligt går det att upptäcka större skillnader inom en homogen grupp än vad man alltid hittar mellan representanter från två skilda grupper.
Generellt har vi alla mycket mer gemensamt, än vad det verkar i diskussionstrådarna på Facebook. Jag menar vi delar ju för tusan 98,5 procent av vårt DNA med chimpansen, så bevisligen är vi människor otroligt lika – men vi drivs isär av olika intressen, och nuförtiden på ett väldigt effektivt sätt på sociala medier. Aldrig har vi känt oss så oense som nu.
Och här bör man kanske göra skillnad på misinformation, som är naiv och felaktig, och desinformation som är designad för att vilseleda. Det är litegrann som skillnaden på häleri och att köpa i god tro. Borde jag fatta att den här prylen är snodd, liksom? Borde jag kanske inte dela den här artikeln?
Men, istället för att hålla sinnet öppet gräver vi ner oss i positioner vi känner att vi måste försvara – och letar därefter förtvivlat efter sånt som verifierar dem. Jag är givetvis likadan, men jag försöker påminna mig själv om min gråsosse-bakgrund och att jag är hårdkodad att gilla det Magdalena Andersson säger – i en ambition att inte svälja precis all sosse-kommunikation med hull och hår.
Men! Jag förespråkar forfarande solidaritet framför konkurrens, eftersom det är så få som tävlar på lika villkor i livets race.
Med det sagt har jag fortfarande svårt att inte bli provocerad när fölk, inte sällan med uppenbar arbetarklassbakgrund, avfärdar Magdalena Andersson som en korkskalle, helt i linje med extremhögerns narrativ om att dagens elit sover vid ratten. Jag citerar gärna svenska krim-oraklet Leif GW Persson här, som ska ha sagt att Magdalena Andersson är den mest intelligenta person som någonsin examinerats från Handelshögskolan i Stockholm. Sen gick hon för övrigt på Harvard, men visst, chansen finns kanske fortfarande att Livets Hårda Skola är mer meriterande.
Eller så är det inte så förbannat lätt längre att leda ett land, med färre och svagare styrmedel och den mest orättvisa fördelningen av resurser sen statarsystemet. Kan vi inte erkänna att vi själva mest troligt inte skulle sköta hennes jobb bättre? Allt annat är så sjukt irriterande nämligen.
Och jag försöker förstå de som inte tycker som jag, ibland – eftersom det är det enda vi kan göra för komma nån vart, men jag klarar det inte alltid. Då och då måste jag plocka bort kontakter på sociala medier, eftersom jag fortfarande blir en sämre människa av att ha kontakt med dem – jag blir lättretlig och hämndlysten – inte ett dugg förlåtande.
Folk har rätt till sin åsikt, hävdar de, och risken är väl att de har rätt. Men det är inte riktigt så okomplicerat som det låter. Det räcker att dra åsiktsfriheten till sin spets så skyddar den även de som INTE tycker att alla har rätt till en åsikt, och det blir ju direkt kontraproduktivt.
Sen är det ingen åsikt att vara av uppfattningen att människan inte påverkar klimatet, eller att svenskar har en bättre moral än andra. Det är fel bara. Likadant som när jag sjunger att Björklöven är bäst. Jag tycker det av hela mitt hjärta på samma gång som jag vet att det inte är sant.
Vi ska försöka se andras perspektiv, men vi får inte glömma vårt eget heller. Vi är präglade av uppfostran och omgivning och upplevelser, som påverkar oss, och förstärker – för att inte säga förvränger – hur vi uppfattar saker.
Vår så kallade sanning är bara en av många.

Benny. Om någon månad är det val och det är såklart svårt att tippa utgången, särskilt nuförtiden. Men gör ett försök att spå hur det går. Maktskifte?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer