lördag 3 december
Trendig bildesign

Trendig bildesign

27 juli, 2022

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka handlar det om en karosstyp på uppgång samt om sportiga bakdelar.

Diffusers
Likt vad gäller suvarnas genom-brott är detta med diffusers mer av en förändring vad gäller utformningen av bilar än vad det är en trend. Med diffuser (ett direkt motsvarande ord saknas på svenska) avses den undre delen i aktern som är utformad för att hjälpa bilen med luftmotstånd och stabilitet. På de nyare och snabbaste sportbilarna kan diffuserdelen – med luftgenomströmningsdetaljer och fenor – ta upp en stor del av aktern, medan utformningen på personbilar är mer försiktig och med mindre betydande praktisk funktion, men ofta ändå visuellt tydlig.

Fräcka småsuvar
De är små, men tillhör ett växande segment. Vi snackar suvar och crossovers modell mindre. De flesta biltillverkare har numera (minst) en i sortimentet, och det många av dessa mindre suvar har gemensamt är fräck design som särskiljer dem från sina ofta mer traditionella storasyskon-suvar. Det kan röra sig om tak i annan färg än karossen eller lite extra vågat utformade linjer, detaljer och belysning. Lite kaxigare, helt enkelt.

Läs mer