måndag 26 september
Pubquiz med gott humör
Illustration: Maria Wall

Pubquiz med gott humör

27 juli, 2022

Krönika. Jag tror att du gillar frågesport. Du ser Postkodmiljonären eller Muren och nog kan du svara på frågorna. På lördagar sitter du vid transistorn i köket och löser Melodikrysset. Eller hur? Men har du någon gång spelat Pubquiz?

Pubquizär frågesport på puben där du sitter med en öl i ett lag om fyra personer och en ”quizmaster” läser upp 20 frågor i en högtalare som ni ska svara på. Utan mobiler, tack! Att fuska i pubquiz är lika illa som att fuska med score-kortet när du spelar golf. Du blir portad för livet!

Söndagsquiz på Bishops
Sedan några år finns pubquizen här i Umeå. Till exempel på Elektra, Gröna älgen, Pipes of Scotland och Bishops Arms. Ofta heter Quizmastern Henrik Lång. Han har knåpat ihop såna här frågesporter i några år och är nog en av Umeås mest allmänbildade snubbar. Han har också förmåga att sprida ut frågorna i olika kategorier. Ni är alltså fyra i laget så chansen ökar att det alltid är någon som kan det latinska namnet på vita blodkroppar, eller om kvastfening är fågel eller fisk.
För några söndagar sedan fick jag sitta in som reserv med Jim, Thomas och Ove eftersom Kjell var borta. Bord 1. Lagnamnet Team Skunk. De har aldrig vunnit.

Inga problem – början!
Det började rätt enkelt. ”Vad betyder förkortningen ATG?” Vi spelar ju alla på travet och hade inga problem med svaret: Aktiebolaget Trav & Galopp. Nästa fråga var knepigare: ”Vad kallas Tom Cruise rollfigur i filmen Top Gun? Polletten trillade ned efter ett tag; Maverick!
Jag fick briljera med att ha rätt på två litteraturfrågor: Don Quijote red på hästen Rosinante och Gabriel Garcia Marquez skrev boken 100 år av ensamhet. Men sen gick det åt pipsvängen. Skagenmålarna höll till på 1800-talet och inte på 1900-talet som jag gissade. Den minsta delstaten i USA var inte Delaware utan Rhode Island. Vi missade ytterligare några frågor men den sista kunde jag: ”Vilken sport utövar en pugilist?” Det är en boxare, visste jag. Och fick beröm.
Laget som vann hade 18 poäng av 20. Vi fick 12 eller 13 rätt. Tvåsiffrigt! Gott så.

Hornet var stämt i fiss!
Pubquiz är en sport där det gäller att behålla det goda humöret även när du förlorar. De flesta lagen är glada amatörer men några vill nog vara proffs. De filurerna försöker lista ut hur quizmastern tänker. Blir det en popfråga från England? Kanske nån textrad från Van Morrisson? Fiskar, bilmärken, nobelpristagare? Hur tänker allvetaren Henrik Lång inför aftonens quiz? Minns ni förresten allvetaren Ejnar Haglund från Uppsala. Han var ofta med frågesporter i radion på 50-talet där han kunde alla svar. Det finns en historia om honom som jag gärna återberättar:
En gång glömde Ejnar sin plånbok i en taxi och när han ringde till taxistationen och anmälde förlusten frågade personen på taxistationen: ”Minns ni av vilket bilmärke taxin var?” Nej, sa Einar Haglund. ”Men jag minns att signalhornet var stämt i fiss!”
Så här ett tips till Quizmaster Henrik Lång. Nästa gång du har söndagsquiz på Bishops. Kör ut en stämton som alla får gissa på. Hylla dem med absolut gehör!

Ja du Nicklas. Är tennisspelare smartare än hockeyspelare? Är längdåkare smartare än utförsåkare? Hör intelligens och sport ihop? Ge exempel …

Läs mer