lördag 3 december
Big Papas garagerapport: Västra Vännfors – byn med drag
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papas garagerapport: Västra Vännfors – byn med drag

27 juli, 2022

Artikel. Måste få tipsa om ett eljest motorevent som inbjuder hela familjen, ung som gammal. För nionde gången arrangerar V-Vännfors bygdegårdsförening en traktorpullingdag med massor av andra event runtikring. Eventet äger rum den 14 augusti mitt i byn.

Traktorpulling är en tävlingsform där man med ombyggda traktorer (även med specialbyggda maskiner) drar en viktad släde/vagn, vars vikt flyttas allt längre fram på en hävarm som trycks ner på en bromsplatta som ligger och släpar på marken för att motståndet för den deltagande ska öka på en bestämd sträcka. Dessa slädar kan se olika ut och byaföreningen har byggt sin egen med ”levande vikt”, alltså publiken. Man tävlar om hur långt man kan dra släden i olika traktorklasser. En stor sport förr i Sverige och jättestor i USA.
V-Vännfors bygdegårdsförening ville göra något för byn och Henry Eriksson, en av alla eldsjälar och boende i den kreativa byn, tyckte detta kunde vara något, men då på V-Vännforsbornas sätt. Bland annat måste traktorerna vara äldre än från 1972 vilket gör det hela mer spännande.
Förutom traktortävlingarna har man konstutställning, prova-på-yoga, museum, mat- och fikaförsäljning och mycket mer. Finbilsutställning är såklart ett måste varför det förhoppningsvis kommer många fina fordon från hela länet. Fritt inträde för alla. Det enda man betalar är en liten slant för parkering som går till byns framtida utveckling.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer