tisdag 27 september
Vad gör man med ”stick-och-brinn-pengarna”?
Illustration: Maria Wall

Vad gör man med ”stick-och-brinn-pengarna”?

20 juli, 2022

Krönika. När jag var liten höll kvällstidningarna fortfarande på med att följa prisutvecklingen på våra livsmedel med ett alldeles särskilt koncept – 100-kronorspåsen. Det var en klassiker på sin tid, och precis vad det lät som; en plastkasse med matvaror för det sammanlagda värdet av 100 riksdaler.

Påsen började överfull men blev med tiden allt mer innehållslös, vilket blev en bra, dålig nyhet, som dessutom var visuellt spektakulär: Kolla här kunde man säga, och referera till den väldiga påsen från 1978 och jämföra den med den aktuella 100-kronorspåsen, från låt säga 1985.
Idag behöver man inte ens en påse för åtta kronor för att få med sig värden för hundra – det räcker nämligen med två händer och en jeansficka för att frakta hem en dosa snus, tuggummi och en dricka.
Varför börjar jag med det här? Jo, därför det inte är länge sen det räckte med att säga: ”Vad skulle du göra om du fick en miljon?” för att kittla vår fantasi. Men den summan duger inte 2022, vilket föranlett Bennys saftiga indexreglering till tio miljoner. Och inte ens tio miljoner är fuck-off-pengar idag, alltså pengar som gör att du kan be alla chefer och andra jobbiga typer att dra dit pepparn växer.
För tio miljoner får du ett radhus uppe på Utopia. Du får bli granne med Jörgen Holmqvist och sen är cashen slut.
Andra sätt att spendera tio miljoner är att köpa två tavlor av Gunnel Wåhlstrand, vilket jag i och för sig tror är en bra idé.
Men, kanske har jag fått ”bara” tio miljoner för att det ska vara rimliga drömmar jag kommer fram med här, någorlunda jordnära fantasier liksom.
Jag har svarat på den här frågan tidigare och tänker alltid först på alla de bilar man vill köra. Såg i våras, under en veteranbils-cruise i Umeå, en karl som stolt rullade i en röd Porsche 356, från 50-talet nån gång. Jag kanske bjuder honom en mille och kör runt i det där konstverket ett par somrar. Gamla fina bilar har ju också den egenskapen att de stiger i värde, jämfört med nya fina bilar som störtdyker. Ingenting stiger i värde med sån fart och förutsägbarhet som dyra vintagebilar, de är en bättre affär än modern konst till och med.
Boenden är ju en annan säker investering, så länge man inte bygger nytt i inlandet, där kåkarna blir värda mindre när de är färdigbyggda än som separata delar. Det här kommer att ändras dock, med den samhällsomvandling som sker, med ett fullt ut accepterande av distansjobb och en ny och mer hållbar syn på tillväxt och tillvaro. Så, man kanske köper nåt fint hemman längs tvärbanan, som ska elektrifieras nu, eller kanske längs Norrbotnia-banan – det bör vara en så kallad mordvinnare.
Men mer populär inom familjen blir jag nog om jag köper i Stockholm. Jag inväntar kallt stundande nedkylning på bostadsmarknaden och köper en rejäl våning i storstan där alla familjemedlemmar kan få ett eget sovrum. Kollar direkt Hemnet och hittar en lägga med tre sovrum på Torsgatan för 10,5 miljoner. Jag får väl lägga en skambud på tio jämt.
Ni märker kanske hur jag investerar pengarna, istället för att bränna dem. Oerhört snålt av mig såklart – det är både sosse-arv och jantelag över det, att inte ens kunna slösa med låtsaspengar. Men, har man börjat lägga lite pengar på hög, då blir man genast ännu snålare. Det är faktiskt en av de starkaste och äldsta instinkterna vi har som människor – utöver ni vet vilka två: Att vi inte gillar att bli av med grejer som vi anser är våra. Vi kan göra nästan vad som helst för att undvika det.
Så, ursäkta mig om jag är lite försiktig med stålarna som Benny har gett mig.
Så olyckligtvis, även om man investerar alla pengarna förnuftigt, så slutar de samtidigt vara stick-och-brinn-pengar. På ett sätt förlorar de sin styrka när de investeras, även om de investeras klokt. Kanske är svaret ändå att bara ha dem som resurser på banken, för då finns all potential kvar outnyttjad och de kan istället ge mig det mest värdefulla av allt är i livet: frihet.

Benny: Allmänbildning krävs för att delta i de här pubquizen som är så populära. Är du själv med på såna där tävlingar, och har du lyckats vinna med ditt lag?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer