lördag 13 augusti
Uppehåll med utlandsresorna?
Illustration: Maria Wall

Uppehåll med utlandsresorna?

13 juli, 2022

Krönika. Flygkaoset på Arlanda i juni fick mig att tänka efter. Är det verkligen värt den stressen för att åka på ännu en utlandssemester?

Dessa säkerhetskontroller. Det kostar flera hundra för en fika. Piloterna hotar med strejker. Inställda flyg. Senaste hemresan från Kuala Lumpur över Singapore tog 34 timmar innan vi var hemma i Umeå. Mellanlandning mitt i natten i Moskva. ”Could you show me to the smoke-room please?” Svar från flygvärd i sliten polyesterkostym: ”NJET!”

Okej för direktflyg
Det kan ha varit för 20 år sedan. Jag satt på svart sand med fötterna i Atlanten och mobiltelefonen ringde: ”Hej det är Ove på tryckeri City, ska du med på Droskan och äta lunch?” ”Nej”, sa jag. ”Jag är på Kanarieöarna. For igår med direktflyg från Umeå.” En förhållandevis enkel resa med mellanlandning på Mallorca för tankning. Där har jag också varit två gånger. I Palma och Alcudia. Kreta? Ja där har vi varit tre gånger. Till Hersonnissos när barnen var små, samt en resa med VK-folk och därefter ännu en resa till Platanias i Chania.
Vi har varit på Sicilien en gång och Sardinien en gång. Trevliga resmål.
Jag börjar tänka på en världskarta. Man kanske skulle ha en sån på väggen och sätta upp nålar med röda skallar som visar vart man ha varit? Skryt? Nja ...

Vad räknas som utomlands?
Finland, Norge, Danmark. Där ryms väl en hel nåldyna. I min ungdom liftade jag genom norra Europa för att ta mig till England. Ja ända upp till Skottland. Det har blivit två englandsresor till och säkert fler om jag hade bott i Stockholm. Vi tog bilen hela vägen genom Europa ner till rivieran en sommar. Ja hustrun körde eftersom jag inte har körkort.
Jag var kartläsare och valde den slingriga Route Napoleon över Alperna. Sa jag att hustrun inte gillar höga höjder? Nu gällde det att hyssja ner barnen som satt i baksätet. ”Säg ingenting om alla bilvrak som ligger där nere i dalen!” Har ni bilat genom Europa? Ja ner gick väl bra med hotellövernattningar och planerade dagsrutter. Hemresan blev mödosam med övernattning i bilen för man vill ju hem med tvätten. Eller hur?

Vi skyller på pojken
För femton, sexton år sen fick sonen jobb i Dubai. Jag tror vi har hälsat på honom där fem gånger. Sen fick han barn och flyttade till Bangkok med sin fru, så då hade vi också barnbarn att hälsa på. Tre resor dit, blev det nog. Ja sen öppnade han kontor i Kuala Lumpur, Malaysia! Ingen ordning på barnen som får jobb utomlands.
Det är väl bara ogjort han skulle få jobb i Japan eller Australien. Visst har vi fått se världen, men dessa långa flygresor man har gjort och dragit resväskor på flygplatser. Hur många kilometer är det från Arlanda inrikes till Arlanda utrikes med avgång Thailand? Alltid längst bort! Världens längsta heltäckningsmatta finns på Singapore airport. Kan vi få lite hjälp här med assistans, please? Orken börjar tryta. Det tog som sagt 34 timmar hem den senaste gången. Jag tror vi stannar hemma i år. Och minns.

Ja du Nicklas, plötsligt skrapar du fram tio miljoner på en Trisslott. Guldkant på tillvaron, vad gör du?

BENNY KARLSSON

Läs mer