lördag 13 augusti
Bilar som firar!

Bilar som firar!

6 juli, 2022

Artikel. Bil & Bostad tar en titt på bilmodeller som fyller år och firas med specialutgåvor. Bland dessa hittar vi en särdeles pigg 50-åring.

Det är inte bara Umeå som fyller jämnt i år (Umeå firade 400 år som stad den 22 juni), utan det finns också bilmärken som har anledning att fira. En särdeles pigg 50-årsjubilar är BMW M – där M innebär att det rör sig om det sportigaste det tyska märket har att erbjuda.
Det var i maj 1972 som BMW Motorsport GmbH bildades – BMW:s avdelning för motorsport och sportigare bilmodeller. Den första bilen från Motorsport-avdelningen var tävlingsbilen BMW 3.0 CSL som kom 1972. 1978 kom den första bilen för allmänheten, BMW M1, som följdes av en M-version av 5-serien, och allt sedan dess har vi sett många BMW-modeller i M-utförande. 1993 bytte BMW Motorsport namn till BMW M.
För att fira 50-årsjubileet har BMW tagit fram två specialversioner baserade på de senaste M3- och M4-modellerna: BMW M3 50 Jahre BMW M och BMW M4 Coupe 50 Jahre BMW M, som båda knyter an till historiska M-modeller genom detaljer, emblem och färgval. M3-utgåvan är exklusiv för den nordamerikanska marknaden medan M4-modellen säljs i Europa och Kina.

Amerikansk ikon
En annan sportig jubilar är den ikoniska amerikanska sportbilen Chevrolet Corvette. Inför modellens 70-årsjubileum nästa år har specialutgåvan Corvette 70th Anniversary Edition tagits fram. Bilen går att få i någon av de två färgerna ”white pearl metallic” och ”carbon flash metallic”, och även här finns diverse grafiska detaljer som knyter an till tidigare modeller. Den senaste generation Corvette innebar för övrigt en stor förändring för den amerikanska sportbilen då det är den första med mittmonterad motor; i tidigare modeller var motorn placerad fram.
Till sist har vi en tysk och en japan som båda fyller 40 år. Opel Corsa är en klassisk småbil som de flesta nog känner till, som sedan premiären 1982 har sålts i närmare 20 miljoner exemplar världen över. Opel firar modellens 40 år på marknaden med en specialmodell helt enkelt kallad Corsa 40 Years. 1982 bilar ska tillverkas, alla i färgen ”Rekord red” samt med klädsel och detaljer inspirerade av ursprungsbilen.
Lika känd i Sverige är kanske inte Toyota 4Runner, men i USA är denna terrängbil still going strong, och det är också där man hittar specialutgåvan 4Runner 40th Anniversary. Originalbilen som lanserades 1983 var baserad på en pickup och innebar startskottet för märkets framgångar inom offroadracing. Jubileumsutgåvan utgår från den senaste modellen men kommer i tidstypiska färger à la tidigt 1980-tal med ränder i gult, orange och rött.

PETER ÖBERG

Läs mer