lördag 13 augusti
Krönikören som söndagsraggare
Illustration: Maria Wall

Krönikören som söndagsraggare

29 juni, 2022

Krönika. ”My baby drew up, in a brand new Cadillac!” När jag söndagen den 12 juni fick följa med Mats Palmgren i hans röda vidunder var musiken den rätta. Hep Stars gamla låt från 60-talet på kassettradion passade utmärkt inför dagens cruising.

Det gamla modset Karlsson var helt plötsligt raggare, trots att det saknades brylcreem i håret eller stålkam i bakfickan, men som krönikör åt Bil & Bostad var jag accepterad.
– Du jobbar ju åt en biltidning!
– Jo tack, sa jag. Att du äntligen har insett det. Och det ju passar bra med en story om er sort inför Wheels som drabbar Umeå till helgen. Har du längtat?
– Men skojar du? Vi har ju längtat efter Wheels i två år nu!

Millans memorial cruise
När Mats Palmgren kallade till cruising den söndagen var det ett 30-tal bilar som anslöt på uppsamlingsplatsen parkeringen i Umestan. Anledning: Mmn ville hedra Millan Eriksson med en memorial cruise. Millan Eriksson från Hörnefors avled i höstas och var respekterad i bilkretsar för sin kunskap som motivlackerare. Hela cruisingen blev högtidlig manifestation och hedersam hyllning åt henne, och när vi stannade till vid Hamnmagasinet fick jag en pratstund med dottern Alexandra och hennes kille Axel.
– Mamma skulle ha varit stolt över den stora uppslutningen av bilar. Man blir nästan rörd. Hon skulle nog också blivit glad över att Axel och jag fått liv i hennes gamla Chrysler Valiant från 1963 så vi kunde delta i kortegen. Och när jag ser mig om vilka som är med och cruisar känner jag igen de flesta ända från barndomen.

Vi sysslar med återvinning!
När vi drog genom stan med vår mullrande karavan så vinkade de flesta glatt, men några rynkade också på nosen. Miljödebatten har mycket handlat om göra sig av med fossila bränslen och alla avgaser. Nu är det batterier och elbilar som gäller. Jo förvisso!
Entusiasterna som äger kärrorna försvarar sig med att de inte är ute så ofta och kör. Bensinen kostar 25 kronor litern och det gäller att ransonera utflykterna.
– Dessutom vårdar vi bilarna och hittar reservdelar på skroten. Snacka om hållbar återvinning! En Chevy 57:a Bel Air som noggrant skötts sedan den kom ur fabriken har ju rullat i 65 år. En normal bilköpare kanske hade köpt ny bil vart tionde år. Hur stor miljöpåverkan har det? Vi pratar om att vårda levande museiföremål.
– Javisst, sa jag: K-märk! Och varför inte dela ut bensinkultur-stipendium?
(Hur inställsam får man bli.)

Ett mullrande folknöje
Wheels angår veteranbilsentusiaster från hela Sverige och Umeå är en av städerna i Sverige som kallar till eventet. Nu i helgen blir uppställningsplatsen på Nolia som i år erbjuder lite mindre yta för utställarna än vid tidigare sammankomster. Därför är det bara amerikanare tillverkade före 1975 som visas upp där. Till musik av Cover Kings.
Nu vet jag att här också vimlar av entusiaster som varsamt byggt om sin Saab eller pietetsfullt skött sin Volvo Amazon ”som de hittat i mint condition i en lada.” Men de får väl kila in sig i karavanerna de med när de kör runt stan. Javisst, vi vill se er med!
Wheels är ett folknöje där tusentals umebor samlas på trottoarerna eller uteserveringarna. Så ge er ut i bensindoften och röken från avgasrören. Snart är sånt ett minne blott. Eller?
Avslutningsvis: Stort tack till Mats Palmgren och hans hustru Lena som lät mig följa med på en tur. Nu känner jag mig som en riktig söndagsraggare.

Ja du Nicklas. Jag har skrivit åtskilliga gånger om kändisar jag mött. Jack Nicholson, BB King, Miles Davis. Vad har du att komma med?

BENNY KARLSSON

Läs mer