lördag 3 december
Spel: Urban Flow

Spel: Urban Flow

22 juni, 2022

Artikel. Ta kontroll över trafiken i trafiksimulatorpusselspelet Urban Flow.

Om man som trafikant någon gång haft synpunkter på trafikljustider och trafikflöde har man nu chansen att i Urban Flow själv ta kontroll över dessa. Varje bana i spelet består av en skärm med några gator och korsningar, samt en ständig ström av fordon. Spelarens uppgift är att styra trafikljusen och se till att trafiken flyter på utan olyckor. Varje trafikljus är kopplat till en knapp på handkontrollen med vilken man alltså skiftar mellan grönt och rött ljus på aktuellt trafikljus.
Det låter väldigt enkelt, och är det också inledningsvis. Men det dröjer inte många banor innan mängden trafikljus och gator ökar och korsande tåg och fordon med specialregler (som ambulanser) dyker upp. För att hålla reda på allt krävs god uppfattningsförmåga och öga-hand-koordination, och för en som undertecknad som inte har sådant i toppklass kan det krävas åtskilliga försök innan man lyckas få nog antal fordon att passera för att man ska få avancera.
Som tur är finns det möjlighet att spela tillsammans med andra – upp till fyra spelare kan man vara – där trafikljusen då delas upp mellan spelarna. Men då krävs det å andra sidan god kommunikation och samspelthet.
Spelets simpla upplägg medför både att det är tydligt och lätt att spela men också att det kan bli enahanda efter ett tag. En stor mängd banor, flerspelarmöjligheter och fin grafik gör detta ändå helt okej.

PETER ÖBERG

Läs mer