lördag 3 december
Så firar Umeå 400 år
Foto: Samuel Pettersson

Så firar Umeå 400 år

22 juni, 2022

Artikel. Idag, den 22 juni, är det 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. Detta firas med en jubileumsdag i kunglig såväl som musikalisk prakt.
Vi ringde upp Fredrik Lindegren som sitter med i ledningsgruppen för Umeå 400 för att höra vad födelsedagsfirandet har att bjuda på.

Den 22 juni 1622 fick Umeå sina stadsprivilegier, eller stadsrättigheter som det även kallades. Detta var ett privilegiebrev utfärdat av kungen vilket var en förutsättning för att en tätort officiellt skulle kunna erkännas som stad och ha juridisk rätt att bedriva sin verksamhet, det vill säga vara en plats för handel och andra näringar än jord- och bergsbruk.
Som ett eko från dagen för 400 år sedan gästas Umeå nu av kung Carl den XVI Gustaf som kommer att tala på Rådhustorget under den jubileumsceremoni som börjar klockan 18 och som utgör den formella delen av dagens jubileum. Under timmen talar även landshövding Helene Hellmark Knutsson och kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark.
– Det är väl ganska givet att kungen ska vara på plats. Det är ju en åminnelse av en annan kung som utfärdade stadsprivilegierna så det är ju på sin plats. Det hör till och jag tycker att det är bra att det blir ett offentligt besök, säger Fredrik Lindegren som sitter med i ledningsgruppen för Umeå 400.

Musik på torget
Utöver jubileumsceremonin bjuder dagen även på en rad olika aktiviteter som börjar kring lunch med en föreläsning på Kvinnohistoriskt museum med Maria Persson med rubriken: ”På dagen 100 år sedan det inte hände – berättelsen om när kungens byst stal platsen från en ung flicka”. Därefter är det i huvudsak på Rådhustorget och i Rådhusparken som programpunkterna kommer att äga rum. Det blir allsång med komikern Pia Johansson och en jubileumskonsert med Norrlandsoperans symfoniorkester med Sofia Jannok och Katarina Barruk som solister. Utöver detta blir det även musikaliska inslag med bland annat Annika Norlin, Tove Styrke, Halm och Gonza-Ra.
– Jag tycker att det ska bli kul att se de här olika konserterna. De är ganska olika men samtidigt finns det nån form av kraft i alla punkterna som jag tycker är spännande. Sen är det ju kul med Tove Styrke som just släppt nytt så det är början på hennes turnésommar som jag förstår det, säger Fredrik Lindegren.

Kulturstaden Umeå
Att det blir ett firande inramat av kultur faller sig kanske naturligt för en stad som Umeå som länge identifierat sig som kulturstad. Men när Umeå egentligen blev den kulturstad vi nu känner henne som är däremot svårare att säga, tycker Lindegren.
– Det finns väl olika bud om det. Umeå har ju varit en kulturstad länge och har 100-åriga traditioner av kulturföreningar. Musiksällskapet är till exempel en av Umeås absolut äldsta föreningar som har jobbat med musik i olika former, men jag skulle säga att ett viktigt år var 1974 och kulturpropositionen som utfärdades då. Där grundades Norrlandsoperan och det gavs starkt stöd till föreningslivet så där någonstans tycker jag att det blir väldigt tydligt.
Han menar även att etableringen av Umeå universitetet haft stor betydelse.
– Det blev ju också en nyckel för ett berikat kulturliv, det måste man säga. Sen kröntes det ju med det europeiska kulturhuvudstadsåret som var 2014. Sen kan man väl säga att det finns många städer som har ett rikt kulturliv, men om jag ska definiera en kulturstad så är det en stad som fortsätter att hålla fanan högt och satsa på kultur i olika former även då det är tuffa tider med besparingar och så vidare. Det tycker jag är signifikant för en kulturstad och där är Umeå i särklass.

Umeå i spåkulan
Hur lång tid 400 år egentligen är blir kanske mest tydligt när man försöker titta i glaskulan och föreställa sig Umeå om ytterligare 400 år och var vi då kommer att befinna oss. Fredrik Lindegren tror på något mycket större än det vi idag ser.
– Vi får väl vara tacksamma om vi har en bra planet att bo på om 400 år, vi måste ju verkligen förändra många av våra strukturer i hur vi lever. Men om själva stadsstrukturen finns kvar så är det nog en del av något mycket mycket större. Jag tror att de östvästliga relationerna, framförallt med Finland och hur vi sitter ihop, kommer att utvecklas. Umeå kommer vara en mycket starkare centralort. Men 400 år är en så lång bort så det är svårt att ens föreställa sig, jag tror att bara om 100 år kommer det se helt annorlunda ut. Det kommer bo mycket mer människor i Västerbotten, det är jag helt övertygad om, resonerar han.

ERLIN LARSSON

Läs mer