torsdag 8 juni
Spel: Spacelines from the Far Out

Spel: Spacelines from the Far Out

15 juni, 2022

Artikel. Vad händer om man blandar party- samarbetsspel à la Overcooked med så kallade roguelikes och placerar allt i rymden? Svaret ges i nya Spacelines from the Far Out.

Efter framgångarna för Overcooked har det kommit en bunt liknande skojfriska spel där man, helst tillsammans med andra, utför sysslor under stress. Spacelines from the Far Out är ännu ett sådant spel, men också med vissa skillnader gentemot de klassiska party- och samarbetsspelen.
Spelet utspelar sig på ett rymdskepp där upp till fyra spelare hjälps åt med att hålla passagerare nöjda, undvika missöden och navigera mot nästa mål och diverse stopp på vägen. Till exempel måste man ordna underhållning och mat till passagerarna och fixa olika saker med skeppet; allt för att få bra omdömen och tjäna pengar – eller bara komma fram. Spacelines from the Far Out är en så kallad roguelike, vilket innebär att det inte är exakt samma banor eller resturer man spelar varje gång utan att dessa slumpas fram enligt vissa parametrar. Det finns också allehanda uppgraderingar att köpa till skeppet och även nya skepp.
Spacelines from the Far Out är snäppet mindre intuitivt än konkurrenterna och inte lika lätt att bara hoppa in i för nya spelare, men å andra sidan är det mer varierat och tack vare upplägget mer engagerande då ens val och framgångar har betydelse för kommande banor. Kring det speltekniska, humorn och grafiken finns inget att anmärka på. Ett kul alternativ i genren.

PETER ÖBERG

Läs mer