lördag 13 augusti
Hela jorden ryms i ett datorchip
Illustration: Maria Wall

Hela jorden ryms i ett datorchip

15 juni, 2022

Krönika. Låt mig inleda med en tillbakablick:
Det är i mitten av 60-talet och vi befinner oss i ett klassrum i realskolan i Övik. Vår lärare i geografi berättar en rolig historia: En dalmas går in till en bokhandel i Stockholm och vill köpa en jordglob. Butiksbiträdet går in på lagret och kommer ut med en jordglob som visar alla världens kontinenter. ”Nej jag vill inte ha en sån”, sa dalmasen på sin utpräglade dialekt. ”Jag vill ha en jordglob över Dalarna!”

Läxböcker och hjälpmedel
Vi skrattade gott åt historien om den självgode dalmasen. Lektionen fortsatte. I våra läroböcker pluggade vi Tysklands floder, världens huvudstäder. Skulle vi ut på blomsterängen hade vi med oss Ursings fältflora. Skulle vi ut på vägarna hade vi med oss KAK:s bilatlas. Nog fanns det hjälpmedel. Men vissa saker skulle moderniseras. Som telefonen utan sladd. Min första mobiltelefon köpte jag på Onoff på Ersboda i slutet av 90-talet. Det var en Nokia 5110. Jag frågade om man kunde ”ringa utanför stan” med den. Jodå, det kunde man. Man kunde också skicka SMS och spela datorspelet ”Snake” på lediga stunder. Så fulländat!

En ständig förnyelse
Samtidigt utvecklades datorerna, funktionerna överfördes till våra mobiltelefoner som bara blev plattare. Vi jämförde märken. Ericsson är bara för ingenjörer. Nokia hamnade på efterkälken och vinnaren hette Apple. För tänk så mycket tillbehör det fanns och vilken läcker design! Vilket märke drog minst batteri, vilka hade flest gratisfunktioner? Telefon förresten. Vilken mobil tog de bästa bilderna? En Samsung? Du hade köpt en kamera!
Snart var det standard i alla modeller. Nu hade du kompass och klocka, stegräknare, internet, mail, ljudanläggning, radio, tv, och två miljoner appar du kunde ladda ner. Appar? Ja applikationer då.

Har du svamp-appen?
Första gången jag hörde talas om appar var i mitten av 2000-talet. Det fanns en svamp-app du kunde använda när du letade kantareller. Vännerna skröt om den på Facebook. Vi som läste om kantarellfynden klagade på att de inte kopplat in GPS:en så vi fick veta var de hade hittat svampen.
Höjer du blicken har du Planefinder som visar alla flygplan i luften just nu. Exempel: Skulle hämta folk på flyget och tänkte kolla på en tavla om ankomsttiden. Kompisen slog på mobilen och visade. Nej här ser du var planet är just nu på kartan. Nu flyger de över Norrbyskär och de landar här om ... tja, tolv minuter.

Jag oroar mig mest ...
Dagens ungdom är mästare på twittra och tik-tokas eller vill bli influencers och miljonärer som Bianca Wahlgren. Allt på mobilen. Jag oroas mer. Ni har hört talas om ”fickringning” när man omedvetet ringer upp någon eller skickar ett meddelande trots att man aldrig varit där och fingrat. Mobilen är nämligen också en grunka där banken sätter in min lön och pension varje månad. Tänk om jag av misstag fick-swishar pengar bort allt jag har, eller fick-tömmer hela mitt konto! Ja vem vet vad algoritmerna kan hitta på när jag sover? Då vill jag tillbaka till min Nokia 5110 där inget kunde gå fel. Jag tror till och med du kunde köra över den med en traktor.

Ja du Nicklas. Vi går in i badsäsongen. Drar du in magen när det kommer en tjusig tjej eller förordar du en rymlig sommarklädsel?

BENNY KARLSSON

Läs mer