torsdag 8 juni
Kungliga texter och fiffig retorik
Illustration: Maria Wall

Kungliga texter och fiffig retorik

8 juni, 2022

Krönika. Härligt! Äntligen får jag lov att vara kunglig hovleverantör av ord, till Carl XVI Gustav, och gud vet att han är i behov av en del medieträning. Men inte då för att framstå som mer medietränad och uppstyrd, utan precis tvärtom.

Kungen behöver hjälp bort från dåliga PR-haranger och obekväma pressträffar och mot en mer avspänd ton med bättre innehåll.
Varför inte med början i Umeå?
Hälsningsfrasen för Ers Majestäts tal här känns i alla fall ganska uppenbar:
”Kära Öviksbor!”
Som ett inledande skämt, för att bryta isen. Alla kommer ändå att fundera på elefanten i rummet, så det är lika bra att adressera den direkt. (Referensen för er som inte känner till det är kungens hej till undersåtarna i Arvika nån gång på 90-talet.)
Sen ska han givetvis förklara att han väl känner till att Örnsköldsvik behöver både uppmuntran och stöttning – inte minst efter Björklövens överkörning av MoDo i den där allsvenska semifinalen.
Genom att droppa aktuella referenser, som visar att han har koll på Umeå, så bygger han det retorikerna kallar ethos – alltså förtroende och trovärdighet, en anledning till varför åhörarna borde lyssna och kanske till och med tro på den som håller i mikrofonen.
Borde Carl Gustav också kalla Umeå vid sitt ungdomliga smeknamn, UÅ? Även om det skulle verka väldigt planerat och placerat, så är det fortfarande en så pass initierad detalj att vi skulle ha överseende med det.
Snart har kungen etablerat ett band med de som lyssnar, så att han kan fördjupa relationen ytterligare.
”Min föregångare Gustav II Adolf gav den här platsen stadsprivilegier för idag 400 år sen.
Och ni har varit bångstyriga och obekväma sedan dess, tystlåtna men samtidigt bra på att säga ifrån. Så ser jag umeborna, men också, så otroligt vänliga och tillmötesgående när man väl lär känna er. Jag har ju själv ett ställe i er fjällvärld, där familjen älskar att vara på vårvintrarna.”
Kungen tangerar gränsen till negativ kritik, men riskerar ingenting. Att vara ”bångstyrig” är en maskerad komplimang, eller hur? Alla vill ju uppfattas som en smula rebelliska. Sen landar kungen snabbt på fötterna genom att nämna en personlig koppling till omgivningen, ett klassiskt retoriskt grepp. I det här fallet den omtalade vintersportstugan nånstans kring Tärnaby.
Men trots en bra inledning, med stabilt brobyggande, så måste vi skruva upp temperaturen ännu lite mer. Nu behövs en krok att hänga upp talet på. En anledning för de som lyssnar att minnas det som sägs.
Smicker funkar alltid.
Så, varför inte fokusera på Umeås offentliga personlighet, eller snarare vår egen förhoppning om den – som unga, utbildade och lite rebelliska. Hittar vi då ett samband mellan den personligheten och ett mossigt jubileum? Nej, men i brist på det finns en tydlig motsättning, och det duger lika bra:
”Själv är jag nästan förvånad över att Umeå verkligen firar det här jubileet, så helhjärtat som ni gör. För Umeå handlar ju mycket mer om framtiden, än om dåtid. Så mycket av framtiden skapas här i Umeå, har jag förstått, och det är ju otroligt roligt att höra. Här driver ni utvecklingen inom jämställdheten, och inte minst då inom idrotten. Det var Umeå som lärde resten av Sverige och världen vad ’jämställda träningstider’ är för någonting. Och ni är också mitt rikes absolut sportigaste stad, flera år i rad. Det betyder att man rör på sig här, att man håller igång och håller hälsan god. Sen designar ni ju framtiden här i Umeå, bokstavligen, på Designhögskolan. Världens främsta designutbildning – fem år i rad.”
Vid det här laget borde umeborna spinna som en bonnkatt framför brasan, så fixar vi bara ett bra avslut så är vi hemma.
Vad vill vi mer ha in?
Varje bra tal bör innehålla en personlig historia. Kanske kan konungen berätta om hur de alla är väldigt inne på design? Nåt om hur Carl Philip faktiskt driver ett designföretag, men att framtiden såklart är viktigare än solglasögon.
Avslutningsvis vill vi sammanfatta, och gärna komma med en punchline. Nåt slags skämt som kommenterar talets innehåll. Vad sägs om följande?
”Men, å andra sidan. Har man en så otroligt ljus framtid som ni här i Umeå – kan det vara viktigt med bra solglasögon också.”

Benny: Teknik är ju otroligt bra, när man väl lärt sig den. Vilka appar har du gjort till dina, vilka tjänster ger dig problem och vilka siktar du på att erövra och använda alldeles strax?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer