torsdag 30 juni
Ge stollen en medalj
Illustration: Maria Wall

Ge stollen en medalj

1 juni, 2022

Krönika. Alla vi som har gjorde lumpen vet att fienden alltid kom från öster. Befälen talade aldrig öppet om ”ryssen” men vi visste ju alla vilka fienden var.

Ubåtar i skärgården? Givetvis kom de från Sovjet. Beviset var ju ”Whiskey-ubåten” som gick på grund utanför Karlskrona den 27 oktober 1981. Inte många krävde att Sverige skulle gå med i Nato på den tiden, vi hade fortfarande ett relativt starkt försvar och dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin hytte med pipan och sa barskt: ”Håll gränsen!” Diplomatiska samtal pågick med Sovjet och vi var säkra på att USA hölls informerade om det mesta som hände.

Scoopet jag aldrig skrev
Att hålla käften om militära hemligheter var också något vi lärde oss i lumpen. Parollen ”En svensk tiger” gällde fortfarande från andra världskriget och jag har därför aldrig avslöjat i vilken lada i området av Sävar det fanns ärtsoppa och långkalsonger vi kunde hämta ut inför repövningen på Holmögadd. Ett annat exempel: Jag var redaktör på studenttidningen Vertex här i Umeå i början av 80-talet. In till redaktionen kom en kille som hade gjort lumpen i den hemliga Musköbasen någonstans i Stockholms skärgård:
– Vi fick veta att allting där var superhemligt, men en dag fick vi besök av en delegation med högt uppsatta militärer från USA som fick spatsera omkring fritt där inne! Är inte det ett scoop som du kan skriva om!?!?
Jag sa att det där var något som de flesta av oss kände till, jag läxade upp killen och undrade om han inte skrivit på ett yppandeförbud! Du har brutit mot Rikets Säkerhet! Gå innan jag kallar in Carl Hamilton.

Allan Widman glappar ...
Mycket har skrivits om Sveriges alla trick och turer för inte bli indragna i andra världskriget. Hur vi skickat järn och stål till Tyskland under brinnande krig och hur vi lät tyska soldater åka bevakade tåg genom Sverige. Det är också känt att svenska kommunister och andra ryssvänner sattes i läger för att inte gå Sovjets ärenden, och oron för ”vänsterelement” har väl aldrig tagit slut? IB-affären, Vietnamrörelsen.
Sverige har varit alliansfritt hela efterkrigstiden och Palme må ha kritiserat USA för bombningarna i Vietnam och Kambodja men samtidigt höll vi öppna dörrar mot den amerikanska försvarsmakten. Det var inte bara den unge Carl Bildt som informerade USA:s ambassad om misstänkta kränkningar av ryska ubåtar. Får man kanske anta?
– Vi har samarbetat med Nato sedan decennier tillbaka, sa Allan Widman som är liberal riksdagsledamot i Försvarsutskottet.
Jo, vi vet. Och nu känns det väl skönt att få säga det öppet?

Ge stollen en medalj!
Vi har lyckats undvika krig i drygt 200 år och när vi nu skriver på för Nato gör vi det för att minska risken för ett krig med Vladimir Putin. Han har varit kinkig och maktgalen sedan Warszawapakten försvann 1991. Samtidigt har Nato tagit över många av dessa öststater och markerat hårdare mot Ryssland. Jag kan därför förstå att Putin känner sig trängd. Och inte blir det bättre när Natoländerna matar in massor av vapen över gränsen till Ukraina. Det här utnötningskriget kommer därför Putin att förlora. Ty väst har en otroligt vapenarsenal.
I diplomatins namn borde därför Putin uppmuntras. Innan Jens Stoltenberg avgår som chef för Natos väpnade styrkor ska Vladimir Putin utnämnas och få Natos stora förtjänstmedalj för bästa värvare av nya medlemsländer. En uppmuntran som till en unge som sålt flest jultidningar.

Ja du Nicklas. Låt oss lämna världspolitiken åt sidan och se fram mot firandet av Umeå 400 år. Skissa på det tal som kungen ska hålla!

BENNY KARLSSON

Läs mer