torsdag 30 juni
Vill se vildare och grönare trädgårdar
Foto: Anna Kristensen

Vill se vildare och grönare trädgårdar

25 maj, 2022

Artikel. Anna Kristensen i Sörfors är trädgårdsdesignern som ser skönheten i det vilda.
– Alla saker som gör det mer naturligt och mindre konstgjort tycker jag är viktiga, samtidigt som jag upplever det som väldigt vackert, säger Anna.

Anna Kristensen är trädgårdsdesigner och konstnär, en kombination som i vissa fall skiljer sig åt men som ofta vävs samman. Den största skillnaden tycker hon är att hon som trädgårdsdesigner arbetar för att förverkliga de drömmar den som anlitat henne har medan det hon gör som konstnär utgår från hennes egna idéer.
– Men tankegodset kan vara detsamma och min kunskap om natur, kultur och design finns med i båda världarna. Jag tänker att det är skillnad mellan verksamheterna men jag är ju konstnär, det är klart att det är något som är med hela tiden. Även när jag arbetar med måleri så skapar jag ju ett rum i mina verk som man går in i visuellt och det skiljer sig kanske inte jättemycket från när man skapar ett trädgårdsrum, resonerar hon.

Konst och natur
I sin konst arbetar hon framförallt med oljemåleri men hon har även gjort installationer, bland annat på konsthall Norra Kvarken där hon deltagit i projektet ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Ett uppdrag som väckte många frågor.
– Det är ju många spännande frågor som väcks när man får ett sådant uppdrag. Dels om det ens är möjligt och vad det är som gör konst till konst? Vad är det som är specifikt med konst? Men det väckte också många tankar och frågor kring hur vi ofta särställer oss själva från naturen och om det är rimligt eller inte.
Resultatet blev en liten byggnad (cirka 55 cm hög och 40x40 cm bred och djup) för skalbaggar och insekter.
– Jag gjorde ett reflektorium som är inspirerat av en rysk kyrka i Novgorod med olika rum där jag monterade målningar och sen gjorde jag öppningar för insekterna att gå in i byggnaden genom, berättar Anna.

Stigar i trädgården
Som trädgårdsdesigner är den vanligaste fråga Anna stöter på hur man ska få en lättskött trädgård som är vacker. En fråga hon tycker är lite klurig.
– Det är ju svårt att få det lättskött. Allting kräver ju en viss insats om man vill ha det fint, men jag tycker att man kan lära sig mycket av naturen. Något jag upplever är att många med nybyggda hus fastnar intill huset, man kommer aldrig ut i sin trädgård, för man har så stora härliga trädäck nu för tiden. Så trädgården blir liksom lite överflödig.
Ett bra sätt att komma bort från det tycker Anna är att försöka hitta gångstråk och skapa händelser längre bort i trädgården.
– Jag tycker att det är spännande med stigar i trädgårdar. Någonting som leder ut en och runt och bort från huset, och sittplatser på andra ställen än just vid huset. De får gärna vara delvis skymda så att man inte ser dem. Då blir trädgården lite mer labyrintisk, inte bara en tavla som man kan titta på från sitt trädäck, tipsar Anna.

Ta in det vilda
En annan sak som hon tycker att vi ofta missar är att ta in det vilda i våra trädgårdar och på så sätt göra den till en plats för insekter, fåglar och igelkottar.
– Man kanske kan tänka om lite, vi behöver inte ha en golfbana i trädgården utan vi kan ha stora bitar av tomten som får vara mer vildvuxna och man kan se komposterna som något vackert. Alla saker som gör det mer naturligt och mindre konstgjort tycker jag är viktiga, och det är samtidigt det jag upplever som väldigt vackert. En blomsteräng till exempel.
En viktig del i sitt arbete tycker hon är att försöka slå ett slag för en grönare och mer hållbar värld och hon tror att mycket handlar om att någon lyfter ett nytt perspektiv som sen kan spridas som ringar på vattnet.
– Det kan till exempel handla om att se till att det finns mat till insekterna redan så fort snön försvinner. Man kanske kan spara någon sälg trots att vi betraktar det som ett fult träd, och se det som ett vackert träd istället, för att det är så väldigt mycket humlor som surrar runt det tidigt på våren när det inte finns något annat att äta. Kan jag vara en del i att sprida en sådan blick på omvärlden, då tycker jag det är roligt, avslutar Anna.

ELIN LARSSON

Läs mer