fredag 1 juli
Självbilden? Är man man eller mu … europé?
Illustration: Maria Wall

Självbilden? Är man man eller mu … europé?

25 maj, 2022

Krönika. Benny ställer en riktigt intressant fråga den här gången. Den kan först verka banal, men jag tror inte att den är det. Svensk skulle man också kunna lägga till, och norrlänning. Och man, kanske?

Vad känner jag mig mest som alltså: Världsmedborgare, europé, svensk, norrlänning och eller man? Det här kräver en seriös utvärdering:

Världsmedborgare
Jag var för första gången i Mellanöstern nu under Världsutställningen i Dubai, märkligt kanske att vägarna aldrig burit dit tidigare. Och även om det kändes obekvämt att befinna sig på ett så okänsligt och odemokratiskt ställe, så var det ändå en genuin upplevelse. Jag satt faktiskt och kikade på Google Maps, vid hotellets pool, och beräknade avstånden till mytomspunna platser som nu låg förhållandevis nära, som Mekka, Medina och Abu Dhabi, och försökte orientera mig. Blev jag då mer av en världsmedborgare av besöket, mnja lite kanske, men Dubai är ju fortfarande främst en obscen temapark för de onödigt rika.
Känsla av att vara världsmedborgare: 6,5 av 10.

Europé
Vilken är den mest kände europén vi har i Sverige? Carl Bildt såklart. Är det enkelt att linjera sig med Carl Bildt? Nej. Har det blivit enklare med åren? Tyvärr, ja. Antingen är det Carl Bildt som har förändrats eller så är det jag, och risken är stor att det är lilla jag som blivit mer konservativ. För Carl Bildt han ändrar sig ju aldrig. Han behöver inte det eftersom han, främst enligt honom själv, alltid har rätt. Och han har ju alltid rätt, eller hur, och så där uppstår en vit, priviligerad mans besserwisser-loop. Känner jag mig då som en europé? Näe, inte direkt.
Känsla av att vara europé: 3 av 10.

Svensk
Ju mer malliga SD och andra rasister blir över att vara svensk, desto mindre stolt blir jag. Det är inte invandrare av olika slag som förstör det fina med Sverige – utan det är ju den här allmoge-porren vi utsätts för, med flaggor och midsommar och Busch i folkdräkt och en lögnaktig bild av att allt var så förbannat bra före svartskallarna släpptes in. Patriotism är hemskt utanför idrottsarenorna, ett tillstånd då man är stolt över nåt man inte haft någonting överhuvudtaget med att göra. Släpp det Jimmy, och alla andra fosterlandsälskare. Nationer är byråkrati, och det allra mesta tillhör dessutom det förflutna, det spelar ingen roll längre. Det enda vi kan göra är vårt bästa, under den tid vi lever, inte gå runt och låtsas som att just ”vårt folk” alltid varit Guds gåva till mänskligheten.
Känsla av att vara svensk fortfarande påtaglig dock: 8 av 10.

Norrlänning
Det luktar ju revansch lång väg för norrlänningen, nu när det investeras tusentals miljarder i norra häruppe. Så om man tidigare gillat underdogperspektivet av att vara härifrån, och sett det som en bekväm förklaring till varför man inte gjort succé här i livet, måste man nu börja fila på en ny inställning. Vi kommer att ha världens bästa förutsättningar i norra Sverige, i många decennier framöver. Men man måste bara vilja ta del av möjligheterna, där utbildning och flexibilitet är viktiga ingredienser – ingenting tyvärr som kännetecknar den norrländske mannen alla gånger.
Känsla av att vara norrlänning: 9 av 10.

Man
Det här brukade ju vara en känslig fråga av andra anledningar. Länge i livet var jag så förfärligt omanlig att det var omöjligt att identifiera sig som en sån. Och nu är det ju så otroligt omodernt att vara man – av goda anledningar. Vi har samlat på och uppvisat dåliga beteenden i många århundraden nu, och dessutom haft den dåliga smaken att vara malliga över dem. Till slut fick resten av världen nog helt enkelt, och sa ifrån. Och nu försöker man (pun intended*) med ljus och lykta identifiera egenskaper som är avgjort manliga, men fortfarande goda, men jag vet inte riktigt vad de ska vara? Att vara stark, händig, hårig ... beskyddande? Inget som en tjej inte kan vara. Män har snorre, det är väl egentligen allt?
Känsla av att ha snorre: 7 av 10.

Benny: Nja till Njato? Hur tusan blev det så här? Har du en bra försvarspolitisk analys av hur Sverige plötsligt blev så Ja till Nato? Så snabbt?

* Engelska

NICKLAS BERGLUND

Läs mer