fredag 1 juli
Räkna med rackartyg i politiken!
Illustration: Maria Wall

Räkna med rackartyg i politiken!

18 maj, 2022

Krönika. Såg du partiledardebatten i SVT i förra veckan? Moderatledaren Ulf Kristersson kände sig mest nöjd eftersom hans regeringsunderlag (L, KD och SD) inte bråkade sinsemellan och liberalernas nye partiledare Johan Pehrson höjde sig över mängden.

Mot denna sammansvetsade högerflank stod statsminister Magdalena Anderssons team: Hon själv var rätt så cool till skillnad från vänsterns Nooshi Dadgostar, miljöpartiets Märta Stenevi i en skrikgul kostym och centerns Annie Lööf. Den självständiga mittenkvinnan!

Räkna med rackartyg!
Hade Ulf Kristersson fått bestämma kunde han redan nu bilda regering men styrkeförhållandet i riksdagen är ju detsamma. Han har lyckats ibland med gränsöverskridande uppgörelser men hur länge kan han vara diplomat?
Det är fyra månader fram till valet och alla vill profilera sina egna partier. Ska Miljöpartiet ta över nej-till-Nato-väljarna från sossarna? Ska liberalerna sno röster från centern för att ta sig över riksdagsspärren? Varför kramar Ebba Busch Jimmie Åkesson så mycket? För att de mobbas av Kakan Hermansson? Och vad händer om Jimmie får bättre opinionssiffror än Ulf? När utbryter split och söndring även inom högerflanken? Den politiska showen är igång och räkna med mycket rackartyg innan partiledarna ens står i Almedalen.

Vem blir vinnaren i Västerbotten?
Vi känner till partiledarna, kanske några ministrar och riksdagsprofiler. Västerbottens mest kände riksdagsledamot förra valet blev Jonas Sjöstedt som kryssades av drygt 28 procent av sina väljare. Men nu är Sjöstedt borta så vem blir mest kända västerbottning i år? Kanske moderaten Edward Riedl som fick 2859 personröster i förra valet, eller 11,84 procent. Han är rätt offentlig av sig och har lärt sig synas. Men hur det ska gå för den unge socialdemokratiske riksdagsledamoten Björn Wiechel? Han står på plats tre på listan och sossarna har fyra mandat.
Men i år har Västerbotten tappat ett mandat och utjämningsmandatet får moderaten Elisabeth Björnsdotter Rahm i Lycksele. Björn Wiechel från Umeå får alltså jobba flitigt för att behålla sin riksdagsplats med att knacka dörr i bostadsområdena och säga: ”Känner du igen mig? Nähä, då ska jag berätta det.” Och sedan gulla, bjuda på kaffe och godis i valstugan.

Vad är viktigast – för väljarna?
När partiledarna står i teverutan får de oftast debattera brännande ämnen där de skiljer sig åt. Som problem i förorten och gängkriminalitet för att ta ett känt exempel. Har vi inte hört alla vinklar och vrår om det?
Om jag läser den undersökning som fanns publicerad i Västerbottens kuriren den 3 maj är de fem största valfrågorna helt andra. Detta enligt umeborna: 1. Bostadssituationen. 2. Äldreomsorgen. 3. Sjukvården. 4. Skola och utbildning. 5. Miljön. Långt ner på listan hamnar Lag och ordning. Inte bara i Umeå, i länets mindre kommuner är den valfrågan knappast aktuell överhuvudtaget.
Nu är inte jag valstrateg men ett tips till de partier i länet som tror att Lag och Ordning är det viktigaste att ta upp i valet, kanske inte är så genomtänkt. Åtminstone inte här i Västerbotten. Och det är här era väljare finns.

Ja du Nicklas. Den 9 maj var det Europadagen vilket firades stort i EU-parlamentet. Känner du dig som en europé? Eller som en världsmedborgare?

BENNY KARLSSON

Läs mer