lördag 13 augusti
Spel: Best Month Ever!

Spel: Best Month Ever!

11 maj, 2022

Artikel. Äventyrsspelet Best Month Ever räds inte allvar men dess gripande historia innehåller också ljusglimtar. Vi har åkt med på en spännande roadtrip genom det amerikanska 1960-talet.

Häromveckan testade vi i Bil & Bostad Road 96, och nu är det dags för nästa roadtripbaserade äventyrsspel som utspelar sig i USA (eller ett USA-liknande land som det var i Road 96) några decennier tillbaka. Best Month Ever utspelar sig under det händelserika året 1969 och handlar om en sjuk mamma som tar med sin åttaårige son på en resa för att hitta någon som kan ta hand om sonen och för att de samtidigt ska lära känna varandra bättre.
Best Month Ever är ett vuxet spel som skildrar sexuella övergrepp, rasism och mord på ett sätt som inte är alltför vanligt i spel. Efter ett besök i mammans barndomshem, som slutar katastrofalt, ger duon sig av på en bilresa genom USA. Rent genremässigt är spelet ett peka och klicka-äventyr. Det är berättandet, personerna och världsskildringen som är det centrala medan det rent spelmässigt mestadels är enkelt med dialogval och att man går runt lite. Det finns dock också några lite mer minispelsaktiga moment, bland annat fiske- och bilkörningssekvenser.
De val man gör under spelets gång påverkar sonens utveckling och vilket av de nio sluten man får se när spelet är över. Man kan tycka att huvudpersonerna tar lite lätt på några av de hemskheter de får uppleva, men i stort är berättelsen och spelet väldigt bra.

PETER ÖBERG

Läs mer