söndag 14 augusti
Dåtid, framtid eller här-och-nu?
Illustration: Maria Wall

Dåtid, framtid eller här-och-nu?

11 maj, 2022

Krönika. Benny tänker att det är vår främsta uppgift som krönikörer att blicka framåt, och det kanske stämmer. Det är ju i alla fall ett av tre perspektiv som går att välja, vad gäller kronologin; att titta bakåt i tiden, att försöka förstå vad som händer i framtiden och slutligen att betrakta här och nu, där alla tre är har sina utmaningar, på lite olika sätt.

Dåtid är vansklig att minnas och redogöra för korrekt, särskilt eftersom vi tror oss vara så duktiga på det. Vi har ett självförtroende här som är hemskt ogrundat. Ingen minns någonting särskilt bra, nämligen, inte ens vid extrema händelser.
Antropologer älskar nationella trauman som Palmemord eller terroristattackerna i New York, och då rycker de ut för att göra breda och djupa studier över folks förmåga att minnas – de gånger vi kan anta att det skapas superstarka minnen: Var vi var? Vad vi gjorde? Vilka vi var med? Och så vidare.
Men, inte ens dessa gånger lyckas vi minnas med någon vidare korrekthet. Efter bara några veckor har de allra flesta justerat sina minnen i en invärtes visklek, att de är helt oigenkännliga jämfört med vad de redogjorde för på dagen D så att säga. De kan ej heller förstå varför de hade sån dålig uppfattning inledningsvis kring sina egna förehavanden, den här minnesvärda dagen, att de på gränsen till ljög och missledde. Vi tror alltså hellre på att det är nåt fel på dokumentationen, eller att vi själva var förvirrade – hellre än att vi skulle råkat förvanska vårt eget minne under tiden som gått.
Dåtid är alltså knepig.
Framtiden är ännu svårare, såklart. Grumlig som korvspad. Fråga mig som aldrig cashat in en spelvinst från en enda Oddset-talong.
Generellt är det mycket som kan gå snett med förutsägelser, allt egentligen. Man kan ha dåliga data att utgå ifrån, sen kan man tolka hyfsade data helt fel såklart, eller så övertänker man alltihop och hamnar snett ändå. Aktiemarknaden till exempel vore ju en sedelpress om det var enkelt eller ens möjligt att förutspå saker.
Och historien är mycket riktigt full av människor som varit dåliga på att killgissa. Här kommer några klassiska exempel på ”spetsinkompetens” – alltså när någon är riktigt dålig på någonting som hen dessutom jobbar med.
1) Bonniers refuserar Astrid Lindgren.
2) Beatles nobbas med motiveringen att gitarrband är passé.
3) Slutligen, vad sägs om profilen Charles H. Duell, chef för det amerikanska patentverket i slutet av 1800-talet, som påstås ha sagt följande:
”Allt som kan uppfinnas torde nu vara uppfunnet och därför är det nog lika bra att lägga ner patentverket”.
Det här bevisar väl att framtiden ÄR knepig, och vi vanliga dödliga brukar få nöja oss med att ha rätt de gånger vi önskar att vi hade fel.
Här och nu då? Nuet är ju det enda som finns egentligen, men trots det har vi förfärligt svårt att ägna det vår uppmärksamhet.
”Life is what happens to you while you’re busy making other plans” sjöng John Lennon.
Oj, förresten vilken Beatles-period jag är inne i igen, efter att ha sett de åtta timmarna i Get Back-dokumentären. Och striden om vem som var bättre av John och Paul har visat sig sluta med ett dött lopp. Båda är bäst. Jag lyssnar mycket på Double Fantasy, och mycket på Plastic Ono Band också, som släpptes ganska direkt efter Beatles splittrades. Där finns det en låt som heter God och som är en otrolig låt på alla sätt. Vacker, överraskande och smart. Och än en gång så struntar Lennon i konventionerna och skriver en låt helt utan verser och refräng. Den går mot slutet så här – kommer jag på nu:
”I was the dreamweaver” (dåtid)
”But now I’m John” (nutid)
”So, dear friends you’ve just have to carry on” (framtid)
”The dream is over.”
Det annars bästa svaret på en framtidsfråga tycker jag nog att Keanu Reeves lyckats prestera, på Stephen Colberts talk-show:
– Vad tror du händer när vi dör?
”Jag vet att dom som älskar oss kommer att sakna oss.”

Benny: Vi fick just veta i lokalpressen vilka frågor som blir de viktigaste i valrörelsen. Stämmer det tycker du, och vilka skulle du vilja addera för att ge västerbottningarna bra möjligheter att välja?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer