tisdag 17 maj
Klanen Wahlgren & andra starka kvinns
Illustration: Maria Wall

Klanen Wahlgren & andra starka kvinns

4 maj, 2022

Krönika. Nicklas ber mig reflektera över ”sakers popularitet genom decennierna”. Han nämner padel och Tiktok som är trendigt just nu och ber mig titta bakåt och se vad som var lika poppis förr i världen.

Jo men har jag inte skrivit redan om transistorradion, Hyland, hula-hop-ringar, jo-jo, luktsudd och sådant. Låt mig hellre filosofera vidare i padelns och Tiktokens tid och försöka spana – vart är vi på väg?

Ut med irritationen!
Två års isolering med pandemi, munskydd och förmaningar. Men nu blir det väl fritt fram för både kosläpp och gymnasister i examensrus till bilkorteger och bal. ”Men än är det inte över”, manar Folkhälsomyndigheten som menar att omikronviruset fortfarande härjar och kräver en fjärde spruta. Irritation! Vi tar ut den på olika sätt. Hur jag än zappar på fjärrkontrollen hamnar jag i teveprogram där familjen Wahlgren medverkar. Pernilla, Benjamin och Bianca. Klanen tjänar miljoner på sin egen såpa, de medverkar i tävlingar eller sitter i andras tevesoffor. Till och med mellan programmen ser vi dem i reklaminslag. Måttet var rågat när jag såg klanens mormor Christina Schollin dyka upp i tevereklam för K-Rauta. Den trygge finnen hamrar och snickrar i hennes trädgård! Perkele! Hur blev han inblandad?

Kvinnomakt mot Putin
För något år sedan köpte försvarsministern Peter Hultqvist patriotrobotar från USA för tolv miljarder. Luftförsvaret måste stärkas! Så här efteråt, med facit i hand, får vi säga att den flegmatiske dalmasen var ute i tid. För vem kunde då veta att despoten Vladimir Putin skulle marschera in i Ukraina och i praktiken hota hela Europa? Och vem hade trott att det skulle bli två kvinnliga statsministrar som tog befälet och krokar arm när Sverige och Finland raskt marscherar in i Nato.
Vi har dessutom en kvinnlig utrikesminister som talar klarspråk med Putin och Lavrov och stridbara Ursula von der Leyen i EU säger ifrån på skarpen. Så pilutta dig lille Putin Pelle Plutt. Nu är det fruntimmer som läxar upp dig!

Ebba satte ribban högt
Förra gången det var val upptäckte partistrategerna på allvar sociala media för att föra ut partiernas budskap. Man var på Facebook och Instagram, bloggar och poddar och politikerna fick vicka på häcken i Tiktok för att engagera de ungdomliga väljarna. Med tanke på hur snabbt dessa trender åldras undrar jag vilka plattformar som används i år? Kodade budskap på darknet?
Jag tillhör dem som gärna lyssnar på radions P1 i första hand för att följa den politiska debatten. Lördagsintervjun till exempel, nu senast med Ebba Busch. Här brann det ordentligt i proppskåpet när det gäller hur man borde hantera upplopp i förorten från islamister och gängkriminella. ”Skjut skarpt” sa Ebba och satte ribban för fortsatta diskussioner. Hu ska SD och M kunna övertrumfa det?

Politiska utspel att vänta
Det är enkla utspel som gäller för att få röster. Priset på diesel och bensin! Ja här i norr är avstånden längre och den gode riksdagsmannen Edward Riedl (M) gör rätt när han föreslår lägre priser på drivmedel. Men hur många norrlandspolitiker hänger på? De fyra norrlandslänen har tillsammans 30 riksdagsledamöter. Men Stockholms län och stad har tillsammans 75 ledamöter vilket är mer än dubbelt så många än hela Norrland tillsammans. Och majoriteten av Sveriges journalister bor i Bromma, vid Odenplan eller på Söder. Där kollektivtrafiken funkar!
I Frankrike har Macron problem med gulvästarna som strejkar och demonstrerar när bensinpriset blir för högt. Hur ska vi hantera frågan här? Ja låt oss för all del vara högljudda även här i Norrland. Kring detta och andra frågor. Vi återkommer ...

Ja du Nicklas. Vår främsta uppgift som krönikörer torde vara att blicka framåt. Kan du se bakom hörnet? Vad finns det där?

BENNY KARLSSON

Läs mer