torsdag 8 juni
Trendig bildesign

Trendig bildesign

4 maj, 2022

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka handlar det om pickuper men också om en allt vanligare belysningsutformning.

Elektriska pickuper
USA är en stor marknad för pickupfordon och på bästsäljarlistan finner man flera bilar med flak, gärna också med kraftfulla bensinmotorer. Men nu har den elektriska omvandlingen nått även pickupmarknaden. Ford har presenterat sin första elektriska pickupmodell, F-150 Lightning, och Chevrolet sin Silverado EV. Dessutom har vi Hummer EV, elektriska pickupkoncept från Toyota och Nissan samt en bunt uppstickarföretag (Rivian, Bollinger, Canoo med flera) som också vill vara med. Det är tydligt att elektriskt är framtiden även på pickupmarknaden, och intressant är också att flera av bilarna designmässigt tar ut svängarna mer än vad som varit brukligt i detta tidigare ofta designmässigt konservativa fordonssegment.

Horisontell belysning
Efter att ha blivit hyfsat vanligt bak på bilar dyker nu belysning som går från hörn till hörn – tänk ett horisontellt streck – upp även fram på allt fler bilmodeller. Nära besläktad är en tunn grill, eller antydan till grill, som bildar en horisontell linje mellan strålkastarna, men då alltså utan belysning.

Läs mer