lördag 13 augusti
Spel: Bit Orchard: Animal Valley

Spel: Bit Orchard: Animal Valley

4 maj, 2022

Artikel. Medan många jordbrukssimulatorer satsar på valfrihet och mycket att sysselsätta sig med gör det retroinspirerade Bit Orchard: Animal Valley precis tvärtom.

I Bit Orchard: Animal Valley antar man rollen som en figur som flyttar till landsbygden. Där väntar ett hus och en trädgård som, visar det sig, lämpar sig väl för äppelodling. Spelet är gjort i Game Boy-stil med (nästan) monokrom grafik tillika musik typisk för åttabitseran. Den minimalistiska visuella stilen avspeglas i den likaledes avskalade spelmekaniken. På skärmen finns en uppgiftslista där mycket handlar om att sälja äpplen och plantera äppelträd. Äpplen dyker upp på träden då och då, vilka man enkelt plockar och sedan säljer vilket ger pengar som kan användas till att köpa fler frön till träd, eller till några andra saker. När listan betats av dyker nya arbetsuppgifter upp.
Spelet inleds ganska trögt då några av de första uppgifterna är förvisso enkla men tidskrävande och det inte finns mycket att sysselsätta sig med. Samtidigt charmas man av användarvänligheten och gulligheten, och efter den inledande monotonin öppnar spelet upp sig med några fler saker att göra och karaktärer att möta.
Bit Orchard: Animal Valley är en avslappnande trädgårdssimulator där man inte behöver tänka eller anstränga sig alltför mycket, vilket kan vara skönt när många andra spel snarast är överbelamrade med innehåll, menyer och valmöjligheter.

PETER ÖBERG

Läs mer