lördag 13 augusti
Discovery – upptäckten av ett utrymme

Discovery – upptäckten av ett utrymme

4 maj, 2022

Artikel. Det brittiska bilmärket Rover var bra på att upptäcka nya marknadsnischer. På 40-talet översattes amerikanernas Jeep till brittiska bilbehov och varumärket Land Rover blev därefter en nästan lika känd synonym som jeep för ”robust terränggående fordon”. Senare såg Rover chansen att sälja en lyxversion av landsbygdsbilen – och så kom Range Rover till. På 80-talet upptäcktes en lucka mellan Land och Range. Men då var det bråttom, för konkurrenterna hade redan hittat den.

Under andra världskriget beställde den amerikanska krigsmakten det tåliga, terränggående transportmedel som fick namnet Jeep (och som senare blev ett eget bilmärke). Efter kriget började den brittiska biltillverkaren Rover bygga en egen version av det amerikanska arméfordonet. Rovers terrängbil kallades först Land-Rover, men när den började uppfattas mer som ett eget bilmärke än som en Rover-modell försvann bindestrecket så att namnet blev Land Rover (”landvandrare” eller ”markvandrare”).
Land Rover hade en robust konstruktion med en chassiram på vilken en lådliknande kaross monterades. Någon mångfald av modeller fanns inte. Det Land Rover-köparen behövde fundera på var i stort sett bara om bilen skulle ha kortare eller längre axelavstånd. De olika versionerna benämndes helt enkelt efter axelavståndets längd i tum: Ninety (”nittio”) och One Ten (”ett tio” – alltså 110).
Trots – eller kanske snarare tack vare – enkelheten blev bilmärket en försäljningsframgång. Tillverkaren anade dock att det också skulle kunna finnas en marknad för en mer luxuös och personbilsliknande version av bilen. I slutet av 60-talet började man utveckla en sådan produkt. Den fick namnet Range Rover och blev – precis som kusinen från landet – en kommersiell framgång.

En andra vandrare
Det engelska substantivet range betyder bland annat ”räckvidd”, ”avstånd” eller ”utbredningsområde” (vi får anta att namnets Range är ett substantiv – delvis för att den första delen av namnet Land Rover är ett substantiv, men också för att range som verb betyder bland annat ”genomvandra” och detta skulle ju bli bara för fånigt i kombination med rover, som betyder ”vandrare”).
I mitten av 80-talet såg biltillverkaren ytterligare en möjlig marknadsnisch någonstans mellan den robusta Ninety/One Ten och den bekväma Range Rover. Konkurrenter som Toyota och Nissan hade dock redan upptäckt att det fanns utrymme för en sådan biltyp (och var i full färd med att fylla utrymmet), så britterna fick gasa på för att komma i kapp. Land Rovers interna kodnamn för arbetet med att ta fram den bilmodell som skulle passa i produktluckan var Project Jay. Den färdiga produkten, som presenterades på motorsalongen i Frankfurt 1989, kallades dock Discovery (ett engelskt ord som betyder ”upptäckt”). Enligt Land Rover valdes namnet ut i konkurrens med förslag som Highlander (”högländare”) och Prairie Rover (”prärievandrare”). Och med Discovery hade biltillverkaren återigen hittat rätt – bilen blev populär hos köparna.
Det engelska substantivet discovery och det därmed sammanhörande verbet discover kommer via fornfranskans descovrir (”avslöja”) från latinets discooperire (”avhölja”). Och det latinska ordet är sammansatt av prefixet dis-, som betyder bland annat ”isär” eller ”itu”, och cooperire, som betyder bland annat ”helt täcka”, ”överhölja” eller ”överhopa”.

Forskningsfordon
Att en bil som kan köras både med och utan väg under hjulen uppkallas efter något som betyder ”upptäckt” är inte så uppseendeväckande. Denna typ av fordon får ofta namn som handlar om äventyr, om att vara orädd och oförvägen (på och utanför vägen) och om att upptäcka nya, orörda områden. På liknande sätt tänkte förmodligen Ford-folket när man namngav modeller som Explorer (”utforskare”), Ranger (”vandrare” eller ”jägare”), Expedition (”forskningsfärd”) och Everest. Jeep använde namn som Compass (”kompass”) och Pioneer (”pionjär”). Och mer eller mindre jeepliknande bilar av andra märken har hetat sådant som Outback (”vildmark”), Yukon, Alaskan (”alaskisk” eller ”alaskier”), Mountaineer (”bergsbestigare” eller ”fjällvandrare”), Terrain (”terräng”), Pathfinder (”stigfinnare”), Traverse (”korsa” eller ”genomforska”), Hunter (”jägare”) och Trailblazer (”den som märker ut en stig genom att bläcka träd vid sidan därav”).

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer