tisdag 17 maj
Spel: Road 96

Spel: Road 96

27 april, 2022

Artikel. Resan mot friheten är i fokus i Road 96 – ett originellt och tänkvärt road trip-spel.

Bilresor eller road trips utgör tacksamma utgångspunkter för historieberättande. Under senare år har vi sett flera äventyrsspel och narrativa spel centrerade kring bilar och resande, och till den kategorin hör Road 96 – ett spel som också säger sig hämta inspiration från filmens värld och regissörer som bröderna Coen, Quentin Tarantino och Bong Joon-ho.
Road 96 utspelar sig under ett alternativt 1990-tal i ett USA-liknande land vid namn Petria. Den auktoritäre Tyrak styr landet, poliser och medier är korrupta och valet närmar sig. Många ungdomar känner att det inte finns någon framtid i landet och försöker fly. Det är som några av dessa ungdomar man spelar, på väg mot gränsen, utan pengar och mat. Man liftar, åker buss, möter människor, tar sig an små jobb, försöker undvika att råka illa ut och lyckas – kanske – ta sig ut ur landet. När resan är slut, på ett eller annat sätt, för en person fortsätter historien med nästa ungdom. Flera av de karaktärer man möter återkommer under spelets gång och på så sätt formas en större berättelse både om dessa karaktärer och om landet och omständigheterna i stort.
Rent spelmässigt är spelet en blandning av förstapersonsäventyr och dialogväljande kryddat med små minispel. Det är stundtals gripande, ibland lite roligt, och alltid med tragiken i bakgrunden. Grafik och ljud är fina. Ett tänkvärt och väl utformat spel.

PETER ÖBERG

Läs mer