tisdag 17 maj
Första-grejerna-vi borde-ändra-på-maj-demonstration

Första-grejerna-vi borde-ändra-på-maj-demonstration

27 april, 2022

Krönika. Okej Benny, en paroll-parad alltså? Och eftersom alla partier raggar arbetarröster nuförtiden så kan ju de flesta idéerna bli aktuella på Första Maj i år.

Det behöver inte uteslutande vara sånt som LO och socialdemokraterna gaddat ihop sig bakom, längre. Men måste det heta demonstration verkligen, det låter så hårt och så missnöjt ... Vad sägs om Första Maj-uppropet? Första Maj-peppen? Eller varför inte ... Första-grejerna-vi-borde-ändra-på-Maj-marschen?
Och utan att det blir för mycket missnöje alltså. Jag vill absolut inte gnälla på politiker och på partier, det är så outsägligt tjatigt och torftigt, så det får faktiskt bli vår första paroll.

1: Rör inte min politiker! Je suis politiker.
Ju mer vi terroriserar våra folkvalda, på Facebook och i verkligheten, desto större korkskallar kommer vi belönas med som våra nästa representanter – eftersom det snart blir en förutsättning för att ställa upp, att man både är tillräckligt koko och tillräckligt fåfäng för att stå ut. Det är dessutom så sorgligt att läsa hård gör-om-gör-rätt-kritik från människor som inte kan styra upp sig själva ens, men känner att de vet exakt hur man ska adressera allt från miljöskatter till gängkriminalitet.

2: Symbolhandlingar räknas visst! Gör en idag!!
För de som inte vill ändra sig, utan vill fisa runt i sin fula bensindrivna gamla bil, ensam antagligen lyssnandes till Black Ingvars eller nån annan musikalisk konserv, de använder en retorik som går ut på att det är meningslöst för privatpersoner att anstränga sig för miljön. Det blir bara ”symbolhandlingar” enligt dem, som inte har nån effekt, särskilt inte när Kina bygger fyrtioelva kolkraftverk i veckan. När sanningen är att allt vi gör såklart spelar roll, och att uttrycket symbolhandling hursomhelst är ett dåligt skällsord i sammanhanget eftersom ordet symbol handlar om att inspirera andra, om att vara en förebild och förmedla en idé. Men men, Dunning-Kruger-effekten förklarar säkert den illa valda glosan också.

3: Lära för livet, hela livet
För att adressera kunskapsmässig åderförkalkning behöver vi gå längre i skolan. Och då inte enbart i livets hårda skola, som verkar göra folk bittra och hämndlystna, eller Facebook som är en ytterst farlig plats. Eller förresten – en riktning. Facebook är en riktning utan att vi förstår det, där vi färdas längre och längre ifrån de som inte är exakt som oss, och mot en destination där alla tror allt mer övertygat på samma saker och ogillar meningsmotståndare med passion. Vi måste motverka den här rörelsen. Livslångt lärande 2.0 är egentligen min Arsenal-grannes förslag till social uppfinning, som han dessutom är riktigt mallig över, och kanske har han anledning till det? Det kan mycket väl vara är en nyckel eftersom så mycket hinner förändras på en livstid.

4: Vi som gör det annorlunda gör det roligare
”Orienterare gör det i skogen” är ett exempel på en genre av vitsiga paroller med sexuella undertoner som användes flitigt när jag var ung. Jag parafraserar på dem nu när jag vill att fler måste upptäcka att det är mycket sexigare med folk som prövar nytt än de som vill att allt ska vara och göras som förut. Och det gäller allt! All utveckling börjar med att nån prövar nåt nytt – och det går väl knappast att vara emot utveckling? Status quo är enbart bra för de som redan har, vanligtvis vita gubbar i blå kostymer. Think different!

5: All you need is love – och förståelse
Bibeln, liksom andra religösa skrifter, innehåller ju massor av struntprat såklart men även merparten av alla goda grundidéer också. ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er” sägs Jesus ha sagt, och den idén verkar allt vettigare, och allt viktigare. För förståelse ÄR en superkraft. Det är faktiskt den enda motrörelse jag kan komma på, och då har jag ändå funderat rålänge, på den omedgörliga hållning som för många anammar, och dessutom är så stolta över. Vi måste försöka förstå varandra, och tycka om i alla fall nåt hos varandra, annars kommer vi alltid att skapa fler problem än vi löser!

Benny: de saker och ting som sysselsätter och definierar oss kommer och går. Kan du göra en innelista över sakers popularitet genom decennierna? Där padel och Tiktok kanske är givna på 2020-talet?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer