tisdag 17 maj
Med humorn som vapen
Illustration: Maria Wall

Med humorn som vapen

20 april, 2022

Krönika. Det går inte en dag utan att Västerbottensnytts pigga reportrar rapporterar om att Skellefteå ”växer så de knakar”.

Ja det är inte trähotellet och Saras kulturhus som knakar, det är hela Schtaaan. Nu är det kaos i trafiken dessutom. Kanalgatan är igenproppad och kommunen uppmanar lokalbefolkningen att undvika rusningstid. Bara det är en stor nyhet. Finns det rusningstid i Skellefteå?
Jag frågade min vänkrets på Facebook: ”Ska vi döpa om Skellefteå till Knakamark?” Bra idé tyckte någon. Det låter helt rätt att tala om Marklund och Lundmark i Knakamark. Jag har alltid varit oseriös så jag skrev ett mail till Lars Lustig på Länsstyrelsen. Han skulle framföra det till landshövdingen. Ja vi får väl se. Han har då humor den gode Lars Lustig. Vilket kan behövas i dessa dagar.

Idioten Putin
Jag var ner till blombutiken i det hus jag bor och frågade efter planteringsjord och några småkrukor. Butiksbiträdet undrade vad jag skulle ha dem till. ”Jag ska sätta några skott” sa jag. Snabbt gick samtalet över på vad man kunde göra med herr Vladimir Putin. ”Vem kan sätta några skott i den kanaljen?” Ja hur får vi stopp på storhärskaren i Kreml som sätter hela sin vapenarsenal på att göra en grusgrop av Ukraina. Om vi lägger oss i hans destruktiva krig hotar han med att trycka på knappen skicka iväg kärnvapenmissiler, ja vart då? Ingen vet. Duger våra källare som skyddsrum? Ska vi gå med i Nato? Hur skyddar man sig mot despoten Putin som ansatts av hjärnspöken eftersom det är nazismen han krigar mot. Fortfarande! Den 9 maj ska han dessutom fira segern med militära trupper på Röda torget i Moskva. Kan ingen upplysa honom om att Hitler är död och andra världskriget – som Ryssland faktiskt vann – tog slut för 77 år sedan?

Med humorn som vapen
Det var många år sedan jag slutade skriva nyårsrevyer. Och jag tänker på det nu när vi fick veta att Lage Edvinsson har somnat in. Han var verkmästare på Röbäcks Mekaniska men var också en särdeles komisk begåvning på revyscenen i sketcher och monologer. Jag hade äran att få skriva åt honom under alla år och särskilt populära blev hans figurer ”Knut Kangelbo” och ”Halvar”. Knut Kangelbo var en sprallig typ som bodde i Bågenhuset och umgicks med rika änkan Anna-Märta Axon-Uverop. Hon var fint e fruntimmer som gick på Operan. Halvar var en sorglig och saktfärdig figur som jobbade halvtid på kommun. Han hade en tvillingsyster som hette Herta. Föräldrarna tyckte för det mesta att Herta var nog. Ja vitsandet tog aldrig slut när Lage stod på scenen.
Vi är många som minns Lage och vi kommer att sakna honom men också den tiden när vi kunde skoja med både skämt och allvar om vår omvärld. Nej förresten, humorn får vi nog fortsätta med. Det är ett effektivt vapen att dra brallorna av maktgalningar och despoter. Eller som tröst under missiler och kärnvapenhot. Det är då vad jag tycker.

P.S. Förlåt Skellefteå för att jag ofta häcklar er i mina krönikor. Men det är för att vi är så avundsjuka på all er framgång. I Umeå knakar bara artrosen i knäna.

Ja du Nicklas. Vi går mot ännu en vår med valborg och första maj. Pandemin är över och nu ska massorna till torget. Hitta på några paroller!

BENNY KARLSSON

Läs mer