tisdag 17 maj
Prisad arkitektur
Foto: Werner Nystrand

Prisad arkitektur

20 april, 2022

Artikel. Sara kulturhus i Skellefteå gick miste om Kasper Salin-priset på Arkitekturgalan den 7 april, slaget av ett vattentorn i södra Sverige, men fick samma dag en annan prestigefylld utmärkelse.

Den 7 april delades Kasper Salin-priset ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan. Sara kulturhus i Skellefteå var en av tre nominerade byggnader, men fick se sig slaget av Filborna vattentorn i Helsingborg. Vattentornet, som är 40 meter högt och har en diameter på 90 meter, stod färdigt 2020. Arkitekt är västerbottensbekanta Wingårdhs som ligger bakom flera uppmärksammade byggnader i Umeå.
Samma datum som Arkitekturgalan ägde rum utsågs Sara kulturhus istället till vinnare i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture i Frankrike. Priset delas ut av internationell press med syftet att uppmärksamma prestationer inom träarkitektur.
– International Award for Wood Architecture är ett viktigt pris som lyfter fram internationell arkitektur i trä, och för oss är detta ett bevis på projektets kvalitet, och att hela världen har blickarna på utvecklingen för det hållbara byggandet i Sverige och Norden. Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatneutralt i trä även i stor skala och det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White i ett pressmeddelande.

Läs mer