tisdag 17 maj
”Jag hade klarat mig galant”
Foto: Daniel Stigefelt/TV4

”Jag hade klarat mig galant”

13 april, 2022

Artikel. Hon är en Sveriges mest meriterade programledare med program som Gladiatorerna, Körslaget och Sommarkrysset på meritlistan – och med sitt eget morgonprogram på radio. Nu är hon aktuell som programledare för Sveriges värsta bilförare på TV4.
– Jag vill tro att jag är lugn och ordningsam men älskar ju när man får busa loss, säger Gry till Bil & Bostad.

Få kan matcha Gry Forssells erfarenhet och bredd som programledare. Sedan 2004 hörs hon på vardagsmorgnarna i radioprogrammet Gry Forssell med vänner på Mix Megapol. På tv har vi kunnat se henne i program som Sommarkrysset, Körslaget, Silikon och Fångarna på fortet.
Nu är den bilintresserade Gry aktuell som programledare för Sveriges värsta bilförare på TV4, vars nya säsong har premiär i morgon den 14 april på TV4. I programmet gör tio deltagare och deras medförare upp om titeln som Sveriges värsta bilförare – eller snarare försöker de undvika just den titeln. De medverkande lämnar ifrån sig sina körkort, tar sig an diverse bilkörningsrelaterade utmaningar, och när de blivit tillräckligt bra lämnas körkortet tillbaka. Sist kvar får titeln Sveriges värsta bilförare.

”Obegripligt dåliga”
Gry säger att det var med ”skräckblandad förtjusning” hon tog sig an programmet.
– Det var verkligen överraskande att jobba med det här programmet för deltagarna är så obegripligt dåliga på att köra bil. Det är skrämmande och viktigt att få upp ögonen för vilka man delar vägen med och vem det är som kanske ligger sida vid sida med en i 110 km/timmen.
Gry har sällskap av expertkommentatorn Edvin Törnblom, som vid sidan av programmet gör podcast med komikern Johanna Nordström, och trafikläraren Pernilla Theorin, som driver körskola och har en gedigen erfarenhet inom området.
– Edvin är otroligt härlig och får mig hela tiden att skratta och Pernilla är helt underbar! Hon jobbar ju som körskollärare och har aldrig varit i närheten av en tv-inspelning och hon gör det så bra. Hon är lagom sträng, har en räv bakom örat och har nära till skratt. Underbar!
Hur skulle du själv klara dig i programmet?
– Jag hade klarat mig galant! skrattar Gry. Jag vill tro att jag är lugn och ordningsam men älskar ju när man får busa loss. Och det gavs det ju tillfälle till här. De moderna bilarna är ju så tråkiga – och säkra vilket är toppen – med antisladdsystem och allt men här hade vi gamla bilar med riktig handbroms och det var länge sedan jag fick köra så mycket handbromssladdar och annat bus. Superkul!
Hur och var tog du körkort?
– Jag tog mitt första körkort på min 18-årsdag – men i USA. Det starkaste minnet därifrån var väl att själva uppkörningen var på en parkeringsplats och att teorifrågorna var superdumma och med tre svarsalternativ. När jag kom hem så tog jag såklart svenskt körkort ganska snabbt men tog ändå några riktiga lektioner för att vara på säkra sidan.

Jänkare och hästar
Gry har ett stort bilintresse och har tidigare ägt bland annat en Pontiac Trans Am och en Chevrolet Corvette. Hon var också programledare för motorprogrammet Prestanda på TV3 i början av 2000-talet. Idag är dock de hästkraftsstinna jänkarna utbytta mot riktiga hästar och hästtransporter.
– Nej, de måste inte nödvändigtvis vara jänkare, berättar Gry angående bilintresset. Men det är något med mullret, det analoga och känslan i gamla bilar som jag bara älskar. Min ”roligaste” bil nu är en B-kortsbuss för hästar som jag kör kors och tvärs mellan tävlingar och träningar, men jag sneglar ju på riktigt lastbilskort. Det hade varit fett.

PETER ÖBERG

Läs mer