tisdag 17 maj
Happy days are here again!
Illustration: Maria Wall

Happy days are here again!

6 april, 2022

Krönika. Vi har ofta skojat till det i våra krönikor genom åren jag och Nicklas Berglund och nu vill han ha tio goda nyheter rubriksatta på kvällstidningsmanér. Ja det var sannerligen en utmaning. Men med hjälp av mina vänner i sociala medier har jag fått lite nyheter av den glada sorten, så håll till godo. Nu kör vi!

1. Vifta på häcken!
Damlaget UIK fick spela sin seriepremär på hemmaplan i snöstorm mot Häcken och lyckades få 1-1. Motståndarlaget vill spela om matchen i bättre väder men Lennart Holmlund bloggar och tycker att Häcken får tåla vårt kyliga klimat. Lakoniskt säger jag: Vifta på häcken och ta det från den glada sidan. Och jag blir fälld av pressens opinionsnämnd?

2. 400 år av tjafs
Umeå fyller 400 år och anlitar en reklammakare som gör en uppmärksammad tevereklam som provocerar. 400 år av tjafs! Respektlöst tycker många och hävdar att detta jubileum kräver mer högtidlighet. Kungen kommer ju hit och ska tala, men vad ska han säga? ”Kära örebroare?” Det är som upplagt för tjafs!

3. Som skjuten ur en kanot
Älven är vårt främsta utflyktsmål och frisksportiga Jenny Ferry tipsar om att Umeå Kanotklubb gjorde sanning av Umeå Kommuns aprilskämt. De sätter upp kajakförråd på Bölesholmarna, Gimonäs Båtklubb, Nydala och Ljumviken. ”Paddel” på riktigt alltså. Inte i någon padel-hall utan bland isflaken på inuitens vis.

4. Hälsa på Guran!
Kom till gitarrmässan på Guitars i maj uppmanar tre-ackords-musikern Jan Törnblom som ofta syns på Droskans jam. Självklart ska vi det. Kommer Fantomen? Kommer Guran?

5. Pelle i botten!
Umeå Cruisings store entusiast Mats Palmgren har hört av sig med långa listor om evenemang som handlar om cruising, veteranbilar och motorträffar här i norr. Äntligen får de köra för fulla spjäll när pandemin är över. Var, när, hur? Följ bensinångorna och avgasröken efter Mats och hans röda Cadillac.

6. Plinka lilla stjärna där
Trubaduren Christer Gilder vill ha offentliggjort att visklubben Visum fyller 30 år och firar med Jubileumskonsert på Ersboda Folkets Hus den 28 maj med Anders Bek, Pumpaorkestern och Pernilla Andersson.

7. Nya strandhugg vid Rinneln?
Patrik Berg har hört av sig med nyheten att Räkbåten m/s Sandskär lägger ut efter två år på land. Cruising längs älven alltså med risk att fastna på någon sandbank. En glad nyhet för er som gillar räkbord, babord och styrbord.

8. V75 med publik!
Umåker får äntligen öppna grindarna för stor publik den 14 maj när vi har V75, tipsar Anders Nilsson. I dessa tider när det pratas så mycket om gruvnäring får vi nog se topphästen From the Mine. Bästa hästen på orten. Grusar inte våra förhoppningar.

9. Hjärterum och stjärterum
Balticgruppen har just släppt ritningarna på massor av bostäder kring Hamrinsberget som blir en helt ny stadsdel. Men det är inte bara i Umeå vi ser en expansion. Gun Elisabeth Rehnman från Örträsk ser hur tomma kåkar får nya barnfamiljer och i Vilhelmina finns rum för 300 flyktingar från Ukraina om det blir aktuellt. Härterum och stjärterum.

10. Glada nyheter att vänta?
Om krönikören ägnade sig åt ”deep fake news” kunde jag redan nu skriva att Björklöven vann kvalmatcherna och gick upp i SHL. Att sossarna från Regionen på 1:a maj på Rådhustorget försäkrar att nu ska de höja sjuksköterskornas löner och ge dem bättre arbetsvillkor. Om inte annat för att vi då slipper höra mer om eländet i Västerbottensnytt. Något jag däremot är säker på som ska hända är en tidig lövsprickning samt att abbarn översvämmar Djupbäcken i Holmsund. Happy days!

Ja du Nicklas. Industrier, gruvor och allt ska hamna norr om Umeå. Vilka etableringar vill vi se mer av i Umeå?

BENNY KARLSSON

Läs mer