tisdag 17 maj
Innan vi kryper ner i våra skyddsrum
Illustration: Maria Wall

Innan vi kryper ner i våra skyddsrum

23 mars, 2022

Krönika. Vi har gått i pension, vi har stämplat ut, vi är inte efterfrågade längre. Och lika bra är det.

Vi lutar oss mot en solvarm vägg intill Korv-Helmers grill på Rådhustorget och noterar att en ny butik har flyttat in där Dressman låg i hörnan. Godishuset! Jaja. vi kommer fortfarande att kalla platsen ”Elskåpen vid Saedéns” och där brukar jag få en pratstund med Folkbladets Mats Rosin eller hans bror Björn-Erik som förr i världen var korrespondent i Paris för Svenska Dagbladet. Samtalen handlar därför om allt från pölsa till franska valet. De är bildade, mina vänner.

Vad gör en krönikör?
Sedan jag gick i pension från Citydesken i VK har jag bara krönikan i Bil & Bostad som ska levereras. Men det är inte illa det! Tidningen har en upplaga på 45 000 ex så här har jag en stor läsekrets. Jag märker av det när jag går på stan. ”Visst är det du som är krönikören” brukar det heta. Men den yngre generationen har inte en aning om vad en krönikör gör. Och när jag försöker förklara att jag är ungefär som en bloggare eller poddare eller influencer får de nåt tomt i blicken och tänker: ”är inte gubbjäveln för gammal för det”. Jag kunde också ha sagt att jag är kåsör. Som Kar de Mumma. Det hade blivit ännu mer obegripligt. En bullkrydda?

Vi som har byggt vårt välstånd
Som pensionär tillhör jag gruppen som sitter framför teven och hör statsministern eller finansministern tilltala oss som ”de som slitit hela livet för att bygga välståndet i vårt land och som därför ska gynnas extra mycket” (eftersom det är valår.) Det tackar vi för. Jag klagar inte heller för elräkningen jag fick från Umeå Energi för februari månad på 319 kronor. Det är väl en rimlig kostnad för en halvmodern lägenhet mitt i stan? Att deklarera gick på fem minuter på min mobiltelefon och jag får tillbaks på skatten. Ja du vet man har blivit skötsam på äldre dar!
Med ett pågående krig i Europa är det inte lätt att veta hur nästa dag ser ut. Hur många skyddsrum finns i Malå eller Sorsele? Västerbottensnytt ställer kommunpolitikerna mot väggen. Har du bunkrat upp med ärtsoppa eller tror du vi klarar oss från kriget ett tag till? Ja det kanske är aningen överdrivet men man vet ju aldrig. Ryssen har ju härjat här förr och jag skrev därför ett inlägg på Facebook i förra veckan som jag även publicerar här:

Otacksamma ryssar!
”År 1714, 1720 och 1721 bränner ryssen ner de hus som finns i Umeå. De återkom 1809 med arméer för att kriga. De tog Finland av oss och fortsatte jävlas under finska vinterkriget där många frivilliga svenskar deltog. Den finländska regeringen med Kekkonens bastudiplomati och även den svenska regeringen har fört en alliansfri politik under hela efterkrigstiden där Krusse fick ro med Erlander i Harpsundsekan och allt var frid och fröjd. I modern tid: Umeå hade en vänort i Petrozavodsk och vi hjälpte till med några barnhem där borta. Johan Björk har ordnat alla sportresor till hockey-vm med mera åt er och hjälpt till med diplomatin som öppnat upp Sovjet och Ryssland mot världen. Vi har till och med plockat ner kanonen från Holmögadd för vi trodde vi kunde leva i fred. Så skärp dig Putin. Vad har du för anledning att mucka med oss?”
Jag förväntar mig inte att mitt budskap ska nå ända fram till Kreml men den når min läsekrets och det är gott nog det. Tack för kaffet!

Ja du Nicklas. Du är någorlunda ung och får ingå i totalförsvaret. Var tror du att du gör mest nytta?

BENNY KARLSSON

Läs mer