tisdag 17 maj
10 föreläsare som inspirerar oss och förbättrar allt
Illustration: Maria Wall

10 föreläsare som inspirerar oss och förbättrar allt

16 mars, 2022

Krönika. Jepp, jag var en del av att göra TEDxUmeå några gånger. Fem gånger för att vara exakt, och under de evenemangen hände två saker, som vi gärna ser fram emot här i livet:
1) vi träffade nya, spännande människor, och 2) vi lärde oss en hel del på kuppen.

Krångligare än så behöver det inte vara, såvida det inte pågår en global pandemi, eller om Europa står på randen till krig. Men, då blir det bara ännu tydligare att vi behöver varandra, och att vi behöver bli inspirerade. Det är så utveckling och förbättring sprider sig, från människa till människa, som ett virus ungefär, fast på ett bra sätt.
Jag vet att det är normativt och gubbigt att citera Bob Dylan, men nu råkar det vara så att han är ett jäkla geni som förändrat både musikbranschen och mans-branschen, och gjort det med swag, panache, integritet och egensinne – och utöver det har han sammanfattat saker bra också. Som här:
”What else can you do for anyone but inspire them?”
Den retoriska frågan ger alltså svaret att det enda man kan göra, egentligen, som hjälper någon på lång sikt, är att inspirera dem – ett slags hjälp till självhjälp.
Jag tror på den idén, av den anledningen och många andra plockar jag gärna Bob Dylan till att inviga den här Föreläsnings-Festivalen i UÅ, i syfte att omedelbart förbättra världen.
1: Bob Dylan alltså.
Nästa talare blir nog Greta Thunberg (2) ändå. Snacka om att i alla fall försöka leva som hon lär, och leda via gott exempel, och hon har bevisligen inspirerat ett par generationer också, till att skapa den förändring som krävs. Det vi INTE behöver är gnäll på bensinpriserna nämligen, och så länge motorburna barn har råd att cruisa i sina EPA-traktorer 48 timmar i sträck över helgerna så har vi vuxna människor råd att köra bil till jobbet, särskilt om man nu har ett sånt. OCH, har du inte råd så föreslår jag att du samåker med nån – då halverar ni kostnaden direkt.
Nummer tre är Roger Federer (3). Hans specialitet och det område där han kan inspirera är inte tennis, som man kanske kan tro, utan ödmjukhet. Killen är världens bästa tennisspelare genom tiderna, han talar halvt dussin språk, han ser ut som en prins och för sig världsvant i alla miljöer, men verkar genuint inte tycka att han är bättre än nån annan – trots att det är så oerhört uppenbart att han är det. Sånt behöver vi mer av.
Uma Thurman (4) har jag alltid velat bjuda hit, främst eftersom hon delar namn med staden Umeå. Det ljud som forsen gör när den brusar kallas att ”uma” och det sammanträffandet borde vi väl uppmärksamma nån gång? Nåväl, hon kan få sällskap av sin oberäknelige skådiskollega Sean Penn (5). Han tar sin position som offentlig person och influencer på fullaste allvar, och sätter fötter på marken i tuffa situationer och områden, med kameran i högsta hugg. Vi ser fram emot ett spännande bildband från Sean! Nummer sex får gärna bli Gunnel Wåhlstrand (6). Jag är så fascinerad av hennes måleri, och inte minst hennes noggrannhet och uthållighet. Det måste bli mer populärt att sätta ribban högt, tack. Amanda Gorman (7) är poeten som framförde dikten ”The hill we climb” när Joe Biden tillsattes och hon fick också framträda på Superbowl i fjol. Hon var en På spåret-fråga som jag INTE kunde i år, men nu blir det väl omöjligt att glömma henne igen, när jag tar med henne på inspirationslistan. Paul McCartney (8) är ett måste. Jag är nyförälskad igen i Beatles sen Get Back-dokumentären och Paul är inte bara min favorit-beatle (igen) – han är dessutom vid liv, vilket gör ett framträdande möjligt. (Kom ihåg: chansen att Paul McCartney talar på ditt event är alltid liten men aldrig noll.) Jag har också alltid velat träffa komikern Sarah Silverman (9) – för att hon är så hänsynslöst rolig, men litegrann också för att hon är så grann. Kommer chansen nu?
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (10) blir vår siste talare, om han nu överlever det här.
”A comedian who became a leader in an age where leaders everywhere became clowns.”
Kan inte Volodymyr komma så kanske vi lämnar den här slot-tiden till våra lokala politiker. Det skulle ju höja förväntningarna avsevärt på deras ledarskap, eller hur? Det skulle bli tydligt för Hans L och Ågren och övriga, oberoende partifärg, att deras jobb är att leda, och INSPIRERA – en arbetsuppgift de faktiskt inte verkar känna till.

Benny: Du varvar ju ner professionellt, med ålderns rätt. Vad ser du fram emot, och vad gör seniorerna alltmest? Vet du?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer