torsdag 8 juni
Värre än dyngan bortur den onde?
Illustration: Maria Wall

Värre än dyngan bortur den onde?

9 mars, 2022

Krönika. För trettio år sedan hade jag en vattenskada i villan på Sofiehem och försäkringsbolaget skulle ersätta bland annat tapetsering. Jag fick själv välja tapeter så jag åkte till butiken och försåg mig med några förklistrade tapetrullar av märket Duro. När tapetseraren parkerade bilen såg jag att han hade klistermärken på den där det stod Maranata i Vännäs. När han stampat av sig snön i hallen och såg vilka tapeter jag hade köpt utbrast han: ”Förklistre Durotapeten! Dem är värre än dynga bortur den onde!”

Jag har aldrig fått svaret på varför just Durotapeter skulle vara så dåliga, men uttrycket dök upp igen när jag tänker på despoten Vladimir Putin i Kreml. Är det någon som förtjänar att bli kallad ”värre än dyngan bortur den onde” är det väl han. Det går säkert också att översätta till ryska?

Tidiga varningssignaler
Vi skickar ämnen till varandra att skriva om Nicklas Berglund och jag och den här gången vill han att jag skriver om tio frågor som jag verkligen vill ha svar på. Tja, vad säger man om det. Allting de senaste två veckorna har bara handlat om Rysslands krigshandlingar mot Ukraina och följderna av det. Och många ställer också frågan; kunde vi inte räkna ut det här för länge sedan?
Själv blev jag varse redan år 2014 när jag fick en pratstund på Lottas över ett glas rött med den ryska författaren Masha Gessen som var på besök i stan. Hon hade skrivit flera kritiska böcker om Putin och bodde numer i New York där hon flitigt medverkar som kolumnist i den fria pressen. Hon har varnat för Putin i många år. Och Nato har ställt upp styrkor hos grannarna vilket irriterat Vladimir till den milda grad. Men sedan har det ju funnits så mycket annat elände som hamnat i blickfånget: Donald Trumps valkampanjer, covid 19-pandemin, antivaccarnas villfarelser och här hemma de dagliga larmen om skottlossning i förorten hos de gängkriminella. Var och varannan har fått utbrista: ”Men tar det då aldrig slut! Och bensinprishöjningen på det. Och elräkningen!” Ja huga!

Glädjestrålar i mörkret
När jag skriver denna krönika vet jag inte om Putin har tryckt på knappen eller befriats från sina uppdrag i en palatsrevolution i Kreml, liknande den Nikita Chrustjev fick vara med om 1964. Karln håller ju på att rasera hela Ryssland! De positiva effekterna av Putins vettlösa krig är dock en ny sorts solidaritet bland politikerna, både i EU och här hemma. För att inte tala om solidariteten med Ukraina och de flyktingar som strömmar ut över Europa.
Här i Umeå blev Rally-VM en succé i strålande vintersol och gott om folk på stadens gator eller uppe på snödrivorna. Vi gläds med guldglansen från Sanna Näslund och Jonna Sundling som är hemma med sina medaljer från OS. Är det inte dags snart att Umeå börjar rusta för världscuptävlingar igen? Vi har fler hotellrum än någonsin, pubar och restauranger och fina skidspår på Gammlia. Komse, komse!
Det alla vill veta är dock: Går Björklöven upp i år? Jo det är dax nu. Det känns som en nytändning med nye tränaren Viktor Stråhle och laget biter ifrån sig bättre än tidigare. Hoppas det håller hela vägen. Tror nog även att skellefteborna håller med. De har laddat batterierna länge nog nu för att möta kära gamla Löven!

Ja du Nicklas. Jag vet att du brukar jobba med Ted-talks och liknande. Du får bjuda hit tio personer som förbättrar världen. Vilka blir det?

BENNY KARLSSON

Läs mer