tisdag 17 maj
Så fel jag hade. Så rätt jag hade!
Illustration: Maria Wall

Så fel jag hade. Så rätt jag hade!

26 januari, 2022

Krönika. Det kan det vara klokt att se tillbaka i backspegeln. ”Man ska lära av historien” brukar det heta. Eller med facit i hand. Men frågan är hur erfarenheterna därifrån kan ligga till grund för framtiden? Här är några axplock av märkligheter att fundera vidare på. Vart är vi på väg?

1. Den låga räntan
Alla vi som hade villor på 90-talet var van bostadsräntor på upp till 14 procent. Ja ett tag var vi uppe i 23 procent under Bengt Dennis tid. Att amortera av lån var naturligt för skuldfri skulle alla bli, men under några år vändes allting upp och ner. Gradvis sjönk räntan först ner till åtta-nio procent ner till fyra-fem procent, två procent, 1,5 ja snart ingenting. Villor och bostadsrätter har flerdubblats i värde, många har känt sig blåsta, men de flesta har tjänat någon miljon eller mer. Hur gick det här till?
I den muslimska världen går det mot religionen att ta ränta men riksbankschefen Stefan Ingves med nollräntan är knappast muslim? Ja vart är vi på väg. Och vad händer om räntan går upp igen? Allah ack bar-skrapad!

2. Det politiska kaoset
Terrorn har spelat en stor roll i världshändelserna de senaste 20 åren. Kanske var det Bin Ladin som satte igång kaoset med flygbombningarna av World Trade center? Ja det fick USA att sätta igång hela krigsapparaten mot Irak och Afghanistan vilket i efterhand kanske inte var så klokt. För nu föddes en ny terrororganisation med IS. Samtidigt kom den muslimska våren där obekväma diktatorer skulle störtas vilket gjorde kaoset ännu värre. Nu kom flyktingströmmar mot Europa och Sverige var i början mycket generöst. ”Öppna era hjärtan”, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt vilket gjorde att Sverigedemokraterna fick ännu fler sympatisörer och nu är partierna lika stora. I USA dominerar ännu Donald Trump politiken och Putin skramlar med vapen mot Ukraina vilket gör att vår stoiskt lugne försvarsminister på dalmål förklarar varför vi ska befästa Gotland. Kanske även med lösplugg i bössorna, någon invasion lär det knappast bli. Ja till politikerveckan i Almedalen i sommar kanske. Det är ju valår!

3. Vi som vill rädda världen
För tjugo år sedan kunde man aldrig trott att miljötänket skulle få sånt genomslag. Klimathotet! Du, det är vårt eget fel, tammefan. Vi har levt över våra tillgångar! Vi har förbrukat mer än det man kan göra på fem jordklot! Vem hade trott att vi skulle få rannsaka våra samveten i den omfattning de senaste åren när vi drabbats av både flygskam och – sugrörsskam! Mitt eget samvete då? Jodå jag äter lokalt och har en hållbar garderob. Men jag har också syndat och skrivit krönikor om hur uppvärmingen av jorden gynnar det klimat vi har här i Norrland. Dessutom har jag inköpt en förpackning sugrör av plast att ha i mitt eget beredskapslager inför ett kommande saftkalas.

4. Nu tittar vi framåt!
Jag har fått tredje sprutan och jag är ganska säker på att jag drabbats av omikronvarianten av coronaviruset. Förkylningen utan feber som jag hade för tre veckor sedan! Det kan inte ha varit något annat för influensan är jag också vaccinerad mot. Jag menar, eller hur!
Det jag ser fram emot är valåret som inletts med käbbel, politiska tvister och utspel. Sverige ska elektrifieras samtidigt som vi har skyhöga elräkningar. Gängkriminaliteten tycks fortsätta trots att vi har överfulla fängelser. Staten har öst ut miljarders miljarder i pandemistöd och trots det spås vi få en högkonjunktur de närmaste åren.
Jag fattar snart ingenting. Men jag fortsätter skriva krönikor och jag har ingen aning om vad nästa krönika ska handla om. Det är kollegan Nicklas Berglund som skickar iväg en boll och sen får det bli vad det blir. Go with the flow. Ska vi säga så?

Ja du Nicklas. Om det nu blir av, Rally Sweden här i Umeå i slutet av februari. Har du själv kört på småvägar så gruset sprutar? Själv har jag aldrig haft körkort!

BENNY KARLSSON

Läs mer