tisdag 17 maj
Barnens favoriter bland bilar och fordon

Barnens favoriter bland bilar och fordon

12 januari, 2022

Artikel. Många barn älskar bilar och andra typer av fordon, något som avspeglas i det stora utbudet av barnprogram och filmer med bilar i betydande roller. Som vuxen är det kanske inte alltid helt lätt att veta vem som är vem, vad som som är vad och var programmen kan ses. Här kommer en guide till några av de mest populära tv-programmen och filmerna med fokus på bilar och fordon med hjul – racingbilar, utrycknings- och arbetsfordon och så vidare. De flesta finns med svenskt tal och kan ses på tv eller olika strömningstjänster.

Bilar
Ses här: Disney+
Åldersgrupp: Alla åldrar
Huvudroller: Bilarna Blixten McQueen, Sally Carrera, Bärgarn med flera

”Bilar”-filmerna från Disney Pixar har blivit ett fenomen och få är de barn – och vuxna – som inte känner till Blixten McQueen. I den första filmen hamnar den kaxige racingbilen i det lilla samhället Kylarköping och lär motvilligt känna dess invånare. Förutom de tre långilmerna finns några kortfilmer och tv-serien ”Bilar: Bärgarns hejdlösa historier”.

Ax till Max
Ses här: SVT
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Pojken Max, hans bil Rumble med flera

”Ax till Max” utspelar sig i staden Fräsinge och handlar om pojken Max och hans vänner som alla har bilar. Bilarna följer med barnen i stort sett överallt och tillsammans är de med om både äventyr och tokigheter.

Ricky Zoom
Ses här: SVT
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Motorcykeln Ricky Zoom med flera

I staden Däckköping bor den unga röda motorcykeln Ricky Zoom som tillsammans med sina mc- och mopedvänner hittar på bus och utför hjältedåd.

Fast & Furious: Spy Racers
Ses här: Netflix
Åldersgrupp: Något större barn
Huvudroller: Tonårige bilföraren Tony Toretto med vänner

Den animerade serien ”Fast & Furious: Spy Racers” baseras på de populära bilfilmerna och riktar sig till något större barn. Serien handlar om tonåringen Tony Toretto (kusin till filmernas Dominic Toretto) som rekryteras av myndigheterna för att infiltrera ett kriminellt gäng som sysslar med streetracing.

Rorri Racerbil
Ses här: C More, Netflix
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Bilen Rorri Racerbil, människan Store Kris med flera

”Rorri Racerbil” utspelar sig på racingbanan Silverringen och handlar om den röda Formel 1-inspirerade racingbilen Rorri och hans vänner, både racingbilar och människor som mekanikern Store Kris och banarbetaren Anna. Bland de svenska röstskådespelarna hittar man flera kända namn: Rorris röst görs av Benjamin Wahlgren och Store Kris av Tommy Nilsson.

Stadens hjältar
Ses här: Youtube
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Utryckningsfordonen Palle Polisbil, Bella Brandbil med flera

”Stadens hjältar” är ett program för mindre barn och handlar om Palle Polisbil, Bella Brandbil och andra utryckningsfordon som hjälper invånarna i staden.

Byggare Bob
Ses här: C More, Comhem Play, HBO Max, Viaplay
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Byggare Bob och fordon som grävskopan Skopis, bulldozern Bandis, cementblandaren Menta, med flera

Byggare Bob är en byggarbetare med ett gäng fordon i maskinparken som alla är levande. Gänget, med Bob i spetsen, tar sig an diverse byggprojekt och visar att styrkan ligger i att samarbeta. 2015 fick serien en nystart med ny design av Bob och de andra karaktärerna.

Chucks äventyr
Ses här: Viaplay
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Bilen Billy Bilsson med flera

Gulligt för mindre barn med den lilla dumperbilen Chuck och hans vänner sopbilen Rowdy, bärgningsbilen Handy, grävskopan Digger, med flera.

Paw Patrol
Ses här: Nick Jr., Paramount+, SVT, Viaplay
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Hundvalpen Chase, pojken Ryder med flera

Populär bland de yngre tittarna just nu är tv-serien ”Paw Patrol” som handlar om sex modiga valpar vilka utgör räddningspatrullen Paw Patrol som i sin tur leds av den tioårige pojken Ryder. Valparna har sina egna fordon som används när de rycker ut på uppdrag.

Hej! Heja! Billy Bilsson
Ses här: Netflix
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Bilen Billy Bilsson med flera

Ny serie om den gulliga orangea bilen Billy Bilsson som bor med sina bilföräldrar och bilsyskon i Stötfångarstad.

Transformers
Ses här: Netflix, Viaplay
Åldersgrupp: Något större barn
Huvudroller: Autobotledaren Optimus Prime (lastbil) och hans vän Bumblebee (VW Beetle / Chevrolet Camaro) är två av de robotar som varit med sedan början

Ända sedan 1984 har det producerats leksaker, filmer och tv-serier under Transformers-varumärket. Mest kända numera är kanske de påkostade spelfilmerna där den första kom 2007, men det finns också flera animerade serier för tittare i olika åldrar med undertitlar som ”Robots in Disguise”, ”Prime” och ”Cyberverse”. Transformers handlar om robotar – de goda Autobots och de onda Decepticons – som kommer till jorden från planeten Cybertron. Robotarna kan förvandla sig till bilar eller andra fordon.

Blaze och monstermaskinerna
Ses här: Nick Jr., Paramount+, Viaplay
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Pojken AJ, hans monstertruck Blaze med flera

AJ är en pojke som kör den röda monstertrucken Blaze och bor i den monstertrucktäta staden Axel City. Blaze har också en rival vid namn Chruser som ofta ställer till problem för AJ, Blaze och deras vänner.

Molcars: Marsvinsbilarna
Ses här: Netflix
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Diverse marsvinsbilar

De är marsvin. Och bilar. Gullig men lite konstig stop motion-animerad serie med tovade marsvinsbilar och människor som spelas både av verkliga skådespelare och dockor. Korta avsnitt och utan talad dialog.

Meckar-Micke
Ses här: Ingenstans just nu
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Meckar-Micke, hunden Bullen och bärgningsbilen Dan

Stop motion-animerad tv-serie som gjordes mellan 2002 och 2004 och visats på Barnkanalen men inte finns på någon svensk tjänst för tillfället. Serien handlar om den blåhårige killen Meckar-Micke som tillsammans med sin hund och bärgningsbilen Dan hjälper vänner med olika problem, ofta fordonsrelaterade sådana.

Dinotrux
Ses här: Netflix
Åldersgrupp:
Mindre barn
Huvudroller: Dinosauriefordonen Ty, Revvit, Dozer med flera

Den tyrannosaurusliknande och larvfötterförsedda Ty har huvudrollen i tv-serien Dinotrux som utspelar sig i någon slags förhistorisk värld befolkad av mekaniska varelser som är hälften dinosaurier, hälften fordon/maskiner. Onekligen coolt för den rätta publiken.

Bilakuten
Ses här: SVT
Åldersgrupp: Mindre barn
Huvudroller: Barnen Rani, Sixten, Doris med flera

Svensk tv-serie, till skillnad från många andra barnbilprogram ej tecknad, där den senaste säsongen just nu är aktuell på Barnkanalen och SVT Play. Handlar om barn som rycker ut på viktiga uppdrag och hjälper olika yrkesgrupper.

Batwheels
Ses här: HBO Max
(premiär 2022)
Åldersgrupp:
Mellanstora barn
Huvudroller: Superhjältebilarna Bam, Bibi, Redbird med flera

Den kommande (premiär någon gång under 2022) serien Batwheels utspelas i Batmans hemstad Gotham City, men det är inte Batman som har huvudrollen utan ett gäng talande superhjältebilar och -fordon. Spänning och heroiska äventyr blandas med lektioner kring självförtroende, vänskap och lagarbete, enligt den officiella beskrivningen.

Läs mer