söndag 14 augusti
Spel: Deiland: Pocket Planet

Spel: Deiland: Pocket Planet

29 december, 2021

Artikel. En egen liten planet att ta hand om. Deiland: Pocket Planet blandar jordbruksspel med äventyrsspel i en mysig men småskalig mix.

2021 har varit de mysiga livssimulatoräventyrsspelens år, och Deiland: Pocket Planet är ännu ett spel i genren. Dessa mysiga ”life sims” kännetecknas av att äventyrsspelsinslag blandas med till exempel odling, husskötsel eller byggande, med ett fokus på mys och avslappning snarare än strider och stress.
Deiland: Pocket Planet är gjort av studion bakom Summer in Mara (ett mer äventyrsinriktat spel i samma genre) och är en förbättrad och uppdaterad version av tidigare utgåva. Spelet utspelar sig på en miniplanet som man rör sig runt à la Super Mario Galaxy. Här spelar man som en figur som odlar och skördar, fixar material och bygger, och regelbundet får besök på planeten av några typer man kan handla med och som ger en diverse uppdrag. Till skillnad från Summer in Mara och liknande spel är det inte så mycket fokus på utforskning och sociala bitar, utan här handlar det om det dagliga pysslandet med odling, materialinsamlande och uppgraderingar. Spelet har några lätta rollspelsinslag och inehåller även strider, som som tur är är okomplicerade.
Deiland är mysigt och behagligt att spela, men på grund av den begränsade miljön och att dagarna är lika varandra kan det bli enahanda efter ett tag. Men detta bidrar å andra sidan till att spelet blir rogivande.

PETER ÖBERG

Läs mer