torsdag 27 januari
Positiva effekter av pandemin
Illustration: Maria Wall

Positiva effekter av pandemin

29 december, 2021

Krönika. För två år sedan kom pandemin och det har inte gått en dag utan rapportering om dödstal, aktsamhet inför smittan, oro, åtgärder, nya regler. Torsdagarnas ärtsoppa och pannkakor har ersatts av ständiga presskonferenser med Tegnell och Hallengren.

Vi har lärt oss att myndigheter och regioner inte alltid är samspelta och när chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap drog till Kanarieöarna döpte vi om MSB till Myndigheten för sol och bad.
Vårt motto för överlevnad: Always look on the bright side of life!

Allting funkar ändå?
Man skulle kunna tro att när det mesta slår igen, ställs in, upphör att fungera, skulle hela samhället rasa ihop. Men när skolor och universitet har stängt och eleverna pluggat på distans har det tydligen funkat med lärarundervisning över datorer. Industrin som inte fått leveranser ”just in time” av halvledare har kunnat friställa personalen tack vare generösa bidrag från regeringen.
Ja som det har spikats och renoverats sommarstugor och altaner. Bra för samhällsekonomin? Skulle tro det. Tack vare vår riksbankschef Stefan Ingves har vi lägsta räntan i mannaminne. Du har aldrig tjänat mer bara på att bo i din bostadsrätt, ditt radhus eller din villa under tiden vi haft den här pandemin. Ett lyckorus i fyra år till?

En härdad befolkning!
Alla kalas som firats utomhus har syresatt befolkningen och härdat oss i vinterkylan. Jag vet inte hur många som har slagit upp en vak och ägnat sig åt vinterbad. Det har vandrats i fjällen som aldrig förr och hur många har inte klättrat upp till Skulegrottan? Flertalet har levt som scouter, predikat hälsan och hållbarheten. Och tänk så gott samvete vi har att inte belasta klimatet med en flygresa ner till värmen med en charter? Vi har spritat och tvättat våra händer, haft munskydd. Inte en chans att drabbas av vinterkräksjukan! Och skulle vi drabbas av illamående finns det papperspåsar överallt som vi kan spy i. På ett miljövänligt sätt!

Vi har blivit smartare
Det har aldrig sålts så många hemdatorer och smarta telefoner till vår äldre befolkning. Det är nämligen det enda sättet för dem att överleva i ett samhälle som blivit mer digitalt. Men datoriseringen har också lett till en ny form av kriminalitet. Yngre bedragare tar kontakt med pensionärer och vill lura av dem allt de äger. Men de lär sig att genomskåda bluffen. Nu har de suttit inne i snart två års isolering och lärt sig digitala finesser. Efter sommaren och tre sprutor får de ses igen i sina pensionärsföreningar. Inför det valår som nu blir är de rustade för att genomskåda politikernas fagra tal. De vet att det finns pengar ”i ladorna” om det skulle krisa. Hur många miljarder har SAS fått i stöd? Hur mycket fick Volvo? Hur mycket får vi då! Det finns en arsenal med kunskap att bemöta politikerna med. Nya statsministern får sannerligen vända även på dessa stenar!
Så gott slut och gott nytt år!

Ja du Nicklas, Umeå planerar inför 400-årsjubileum. Har du några tips på hur stan ska fira det? Den stora branden, invasion av ryssen? Hur långt tillbaka vill vi minnas? Eller ska vi se framåt?

BENNY KARLSSON

Läs mer