torsdag 27 januari
Julstöket idag = en logistisk mardröm
Illustration: Maria Wall

Julstöket idag = en logistisk mardröm

22 december, 2021

Krönika. Det lackar mot jul, det är sant – och visst lackar det snabbare än någonsin? Jag tycker det. Det var höst i en helg ungefär och sen kom första advent.
Detta faktum att tiden går allt fortare och att jag samtidigt blir mer disträ, mer självupptagen och dessutom generellt trögare är ingen bra kombination.

Resultatet blir det att jag inte hinner med, SAMT att jag heller inte riktigt bryr mig. Jag halkar efter men drabbas inte av dåligt samvete – vilket tydligen kan upplevas som arrogant av min omgivning.
Men, jag jobbar en hel del och om jag inte jobbar så småjobbar jag och tänker på hur vi ska lösa olika uppdrag och utmaningar. Och gör jag inte det så funderar jag på Tottenhams laguppställning och vilka spelare de kanske ska köpa när januari-fönstret öppnar. Eller så pausar jag med träning och podcasts, gärna samtidigt. Däremellan oroar jag mig lite för mycket för barnen som är så stora nu att man inte kan hjälpa dem lika enkelt som tidigare, och det tar såklart sin tid. Så efter det, jag vet inte ... jag behöver liksom inte ytterligare ett lager av måsten när det blir december, med högt uppsatta mål för en fröjdefull jul och massor av jättebra och genomtänkta julklappar.
Och det är ju bara början av ”julstöket” – som för oss män förut begränsades till störande slammer från köket, när kvinnorna ordnade maten.
Men nu?! Att ta tuffa beslut och bestämma sig om var och hur man ska fira, och boka resor, i god tid dessutom – det är verkligen inte min starka sida.
Och vår släkt är känslig på 20-talet, mitt inne i ytterligare ett generationsskifte. Vi har nyförvärv lite varstans, och späds på så vis ut tills dess att julen mest handlar om ren och skär logistik.
Lägg därtill att det bara är sju dagar mellan julafton och nyårsafton – nästa organisatoriska mardröm, där så många som möjligt vill fyllna till i finkläder, tillsammans, gärna på nåt spektakulärt ställe.
Märk väl att just det här firandet inte är nåt som JAG är bjuden till eller med på, jag bara drabbas av konsekvenserna.
Att köpa sig fri från alla problem är såklart en utväg, att bara beställa alla resor och boenden som behövs överallt – för att göra så många som möjligt nöjda – men den har nog en prislapp kring ett par basbelopp, och det skulle ju vara direkt oansvarigt både mot mig själv och mot naturen att släppa loss en sån bortskämd budkavle i mellandagarnas redan påfrestade jultrafik.
Din oskyldiga fråga ”Blir det hemma eller Hemavan?” låter enkel men är komplicerad, som jag ska demonstrera.
För det första: Vi har lovat att åka ner över julafton till Dotter nr 1 i Visby – och till den resan är förresten ingenting bokat. En smula ångest har jag för det, men den är fortfarande hanterbar.
Vi får med oss Dotter nr 2 på den resan, men hennes kille kan inte följa med, utan de planerar för nyår tillsammans istället. Den var tänkt att ske i Hemavan, så jag har fått direktiv att absolut inte hyra ut stugan. Den är så att säga preliminärbokad av Nr 1 och Nr 2 som med gemensamma vänner vill fira in nya året på Högfjällshotellet. Men, det verkar som att Nr 1 inte har tillräckligt många lediga dagar för att den krångliga resan Visby-Hemavan t o r ska vara rimlig – vilket skickar stora frågetecken ut i systemet.
Ska även nr 2 vara i Visby på nyår?
Kommer Killen dit?
Har de andra vännerna råd att ta sig till Gotland?
Var får jag vara?
Borde jag hyra ut stugan?
Är det här verkligen kul?
Samtidigt blir man kallad för Dysterkvist om man inte ser fram emot det här kaoset.
Men förhoppningsvis lugnar det sig i sista sekunden, precis som för Piff, Puff och Pluto, när Kalle med vänner dyker upp och sjunger julsånger. Jag har sett bilder på Visby i julskrud och det ser fantastiskt fint ut.
Och kanske får nyår bara bli vad det blir – den brukar ju bli en besvikelse förr eller senare ändå, så man kanske inte ska stressa upp sig.
Särskilt inte för ANDRAS nyårsfirande.

Benny: Ytterligare ett år har snart gått och vi är därmed en årsring äldre. Men, blev vi visare? Kan du summera 2021 med de lärdomar vi dragit? Får du ihop ett dussin?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer