torsdag 27 januari
Julhälsningar för uppmuntran!
Illustration: Maria Wall

Julhälsningar för uppmuntran!

15 december, 2021

Krönika. Krönikören Karlsson vill i år dela ut uppmuntrande julklappar eller hälsningar till såväl kända som okända. Utan inbördes ordning, här har ni gänget som jag gärna vill önska en riktigt god jul!

1. Tidningsutdelarna
De drar ut i regn och rusk, tar sig fram i bister vinterkyla på oplogade gator, alltid i tidiga ottan med ett viktigt uppdrag: dela ut morgontidningen! Hos mig hör jag dem komma vid tre-fyratiden på morgonen och leverera tidningarna. Ja vi vet hur det känns den morgon när allt är försenat! ”Varför kom det ingen tidning idag?” Då känns det tomt vid morgonkaffet ...

2. Vaccingänget
En hel säck full med julkappar till Västerbottens sjukvårdspersonal som haft koll på oss alla som vill ha och har fått vaccin under året. För min del blev det tre sprutor mot Covid19 och en spruta mot influensa. Inget krångel, alltid ett glatt bemötande och allt har varit kostnadsfritt. Tack för att vi slapp IVA! En sak till, detta ständiga tjat om att sjukvårdspersonalen är hjältar och gör nytta. Och hela tiden en sjukvårdsledning som inte lyssnar på deras krav. Men gör nåt åt det då! Med bättre arbetsscheman och högre löner. Just do it!

3. Stadens butikspersonal
”Vi ser helst att ni jobbar hemifrån.” Jo pyttsan! Säg det till stadens butikspersonal som alltid fått åka till butiken för att fylla på varor i hyllorna, rensa bland frukt och grönt, lägga upp fläsk och fisk i disken. Denna form av samhällsservice har också gått ut på att sitta med visir i kassan och alltid säga ”Hej” till varje kund. För många den enda kontakt de fick under dagen.

4. Radion!
Några av mina vänner lyssnar alltid på P2. Morsan har alltid på Radio Västerbotten och själv är jag en trogen lyssnare av P1. Pratradion! Man lär sig så mycket där nämligen. Gunilla Nordlund letar upp människoöden, Ulf Parde ringer och klagar i Ring P1, Gunnar Bolin har alltid en vass kulturkommentar och Spanarna med Göran Everdahl & co har funderat ut nåt smart. Snedtänkt med Kalle Lind trampar vidare i de triviala träsken. Jag lyssnar och ler.

5. SIPRI
Putin spänner musklerna mot Ukraina, Nato rustar upp lite mer i smyg. Över hela världen pågår upprustning och vapenskrammel och en organisation som har koll på läget är den svenska fredsorganisationen Sipri. Nyss kom de fram till häpnadsväckande fakta: under pandemin har vapenhandeln i världen ökat mer än någonsin. Jo det finns mer att förfäras över än klimatförstöringen ...

6. Sushibarer
Skellefteå kan skryta över sin batterifabrik men är det nåt som utmärker en modern och levande stad är det Umeås alla sushibarer. Såna finns snart i varje gathörn liksom bud av alla de slag som hämtar och levererar mat till dörren. Julklappen går till själva utvecklingen när Umeå går in i en mer global era. Och vad blir nästa grej? Kåldolmar och kalsipper?

7. Veteranbilsentusiasterna
Satsningen på elbilar lär ju vara det bästa för klimatet men var ska alla batterier laddas? I Kittelfjäll oroar sig hotellpersonalen för att det inte finns el så det räcker att ladda bilarna. Och var är laddstolpar längs vägarna? Tills det där är ordnat tror jag nog att vi får klara oss med bensin ett tag till va? Mackarna som fanns i centrala Umeå har försvunnit så jag tror vi får sätta upp en UNO-X på Hamnplan igen dit Mats Palmgren och hans entusiaster med putsade amerikanare kan åka och tanka.

8. Björklöven
Vårt älskade hockeylag har två år i rad snubblat på mållinjen när det gäller att gå upp en division. Första gången var uppflyttningen given men då avbröts hela serien på grund av pandemin. Andra gången var halva laget försvagat av Covid i slutspelsmatcherna. De kämpar på i toppen av serien just nu och vi håller alla tummar vi har för att få upp dem. Tredje gången gillt va!

Ja du Nicklas, det lackar mot julafton så hur firar du den? Blir det hemma eller Hemavan?

BENNY KARLSSON

Läs mer