torsdag 27 januari
”Jag älskar allt med julen”
Foto: Fredrik Nylén

”Jag älskar allt med julen”

15 december, 2021

Artikel. Efter deltagandet i Hela Sverige bakar sadlade Fredrik Nylén om för att satsa helhjärtat på bakningen. Idag driver han den populära bloggen Fredriks fika och har precis gett ut sin femte bakbok. Bil & Bostad snackar jul och gofika med en glad och julsugen Fredrik.

Hej Fredrik! Du har skrivit flera bakböcker men Baka till jul är den första med jultema. Vad betyder julen för dig, sett till bakning?
– Jag älskar verkligen allt med julen. Jag gillar myset, stämningen, bakningen, all god mat och att det liksom känns lite magiskt. Det som jag tycker är viktigt på julen är att man gör exakt det man vill och hinner utan att stressa, så i boken finns allt från riktigt enkla snabba recept till bullar och bröd som tar lite längre tid. Jag älskar när hemmet fylls av en doft av saffran eller pepparkaka!
Om man tittar på till exempel semlor kommer det nya varianter varje år, men hur ser du på julfikat? Är du för nya varianter eller ska det vara traditionellt?
– Åh, jag älskar alla roliga och kreativa varianter av allt, det är så kul att testa olika smaker på traditionella bakverk. Jag testar gärna olika varianter, det är väl bara till Lucia som jag vill ha en helt vanlig traditionell lussekatt, då vill jag inte ha något annat.
Du har en populär blogg, finns på Instagram och Youtube och har varit med i Hela Sverige bakar. Hur mycket av en kändis är du – blir du igenkänd på gatan?
– Haha, jag brukar kalla mig själv igenkänd, jag är inte så mycket kändis av mig. Jag älskar ju mest att vara hemma i mitt kök, eller ute i skogen med vovven. Det händer absolut att jag blir igenkänd, och då är det oftast att någon testat något recept som de berättar om och det är superkul!
Finns det något inlägg som sticker ut i popularitet eller som skapat reaktioner?
– Saffransmumsen jag gjorde nu till jul sågs av över en miljon på Instagram, det är nog den video som flest har sett av de jag gjort!
Du gillar bevisligen att baka till jul, men hur är det med julmaten? Har du hand om den biten hemma?
– Jag älskar julmat, och vi kör oftast knytis till jul och då paxar jag alltid att göra sillen. Det är enkelt och går snabbt, och så kan man hitta på roliga smaker och kombinationer där. Jag äter mest sill och lax, och när man kommer till det varma så brukar jag vara mätt.
Det känns som att det är mycket gofika till jul men inte lika mycket fokus på matbröd. Har du något tips på ett bra bröd till julbordet?
– Jag har med ett julmustbröd i boken, det har blivit en storfavorit här hemma! Lite som en sirapslimpa fast med julmust. Det är ungefär som vörtlimpa, fast mycket mildare.
Du slutade tvåa i Hela Sverige bakar 2013. Hur tänker på den upplevelsen idag? Tittar du på de nya säsongerna?
– Det var verkligen en av de roligaste somrarna jag haft. Tolv stycken likasinnande hemmabagare som grottade ner sig i bakning, ungefär som ett vuxenkollo för baknördar, haha. Det var hur roligt som helst och jag har sett alla säsonger efter det och tycker fortfarande att det är lika roligt.

PETER ÖBERG

Läs mer