torsdag 27 januari
Bilar från A till Ö: DeSoto – fordon för upptäcktsfärder?

Bilar från A till Ö: DeSoto – fordon för upptäcktsfärder?

15 december, 2021

Artikel. Namnet Hernando de Soto betyder bland annat ”Skogens Hernando”. Och det passar ju bra, för det var just med att vandra runt i sydstaternas skogar som denne spanske krigare tillbringade de sista tre åren i sitt liv.

Hernando de Soto föddes ungefär år 1500 i provinsen Badajoz i västra Spanien. Under 1520- och -30-talen deltog han i upptäckts- och erövringsresor till det som nu är Centralamerika och Sydamerika. Han återvände till Spanien med en ansenlig förmögenhet efter att ha plundrat Inkariket.
År 1539 gjorde han en ny resa. Han hade nämligen fått höra att det fanns stora rikedomar även i Florida. Han fördelade 620 man och 123 hästar på fyra fartyg och seglade västerut. I maj 1539 landsteg de Soto och hans underlydande på Floridas västkust. Under de därpå följande tre åren gjorde de en lång och slingrande vandring genom det som nu är sydöstra och södra USA. Först gick de norrut i Florida men såg inte så mycket av de skatter som skulle finnas där. Därför gick de mot nordost genom nuvarande Georgia tills de kom till South Carolina. De hade nämligen hört ryktas att det skulle finnas guld i Appalacherna. Guldförekomsten verkar dock inte ha varit till belåtenhet, ty sällskapet styrde sedan mot sydväst. I Alabama ändrade de åter kurs och gick mot nordväst, mot Mississippi och Tennessee. Enligt vissa källor var Hernando de Soto och hans då kraftigt decimerade manskap de första européer som tog sig över floden Mississippi. Denna flodfärd blev dock den sista färden för de Soto. Han dog i maj 1542 någonstans i nuvarande Louisiana eller Arkansas.

Grymheten glömdes
Under sina resor blev Hernando de Soto känd för sitt mod och sin lojalitet. Han ansågs vara en skicklig ryttare, krigare och ledare. Tyvärr utmärkte han sig också genom stor hänsynslöshet mot befolkningen i de områden som han och andra konkvistadorer erövrade. Urbefolkningen uppskattade honom säkert inte. Men senare tiders amerikaner verkar ha haft en övervägande positiv bild av de Soto. Många platser har nämligen uppkallats efter upptäckaren, framför allt i sydöstra USA. Dessutom har två amerikanska bilmärken fått hans namn.
När efternamn blir bilnamn handlar det i de flesta fall om att bilmärket uppkallas efter upphovspersonen. Så var det med bland annat bilarna Bentley, Benz, Borgward, Bugatti och Buick. Men i USA har det också förekommit att man använt namn på historiska personer som ansetts vara beundransvärda: Cadillac, Lincoln, Pontiac – och de Soto.
Det första bilmärke som fick den spanske upptäckarens namn tillverkades under åren 1913 och 1914 i staden Auburn, Indiana, av företaget de Soto Motor Car Co. Företaget de Soto ägdes av biltillverkningsbolaget Zimmermann Manufacturing Company, som byggde bilen Zimmermann, och bilmärket de Soto var en dyrare version av Zimmermann. Företaget Zimmermann och dess dotterbolag de Soto köptes 1914 upp av Auburn Automobile Company, som byggde bilen Auburn (detta företag köptes i sin tur upp av Errett Lobban Cord, som därefter grundade bilmärket Cord).

Beundran bakom bilnamn
Walter P. Chrysler hade uppkallat både sitt biltillverkningsföretag och ett av dess bilmärken efter sig själv. År 1928 grundade han ett nytt bilmärke inom Chrysler-koncernen och uppkallade det efter en annan person som han tyckte var beundransvärd. Med namnet DeSoto ville Chrysler troligen framkalla associationer till äventyr, framåtanda och nationell stolthet – inte till det utdragna, plågsamma och till synes planlösa irrandet i sydstaternas skogar.
En av anledningarna till att efternamn började användas var att man ville säga något om en persons eller familjs härkomst. Prepositioner som betydde ”från” kom därför ibland att ingå i efternamnen. På tyska blev det von, och på både franska och spanska blev det de. Namnet de Soto betyder ordagrant ”från skogsdungen” och användes alltså antagligen inledningsvis om personer som kom från någon by eller gård som låg vid en skogsdunge (jämför med de franska efternamnen och bilmärkena Delahaye och Delage, som båda betyder ”från häcken”, samt Delaunay-Belleville, där Delaunay-delen betyder ”från aldungen”).
Ofta, men inte alltid, betydde de små prepositionerna – som de – inte bara att bäraren kom från en viss plats utan att familjen ansåg sig vara av lite finare härstamning. Så var det med släkten de Soto. Den blåblodiga släktens blågula vapensköld med två örnar, sex kalkar och fem lås har tidvis ingått i bilmärket DeSotos emblem. Men det har också förekommit att bilmärkets logotyp bestått av en bild av Hernando de Soto. Dessutom har hans hjälmprydda huvud förekommit som kylarprydnad på DeSoto-modeller.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer