torsdag 27 januari
Trendig bildesign

Trendig bildesign

8 december, 2021

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka handlar det om fyrkantiga former – på insidan och utsidan.

Fyrkantiga rattar
Att en ratt är rund har varit en självklarhet inom bilvärlden – åtminstone vad gäller personbilar. Inom motorsporten, till exempel Formel 1, kan det se det annorlunda ut och även bland många supersportbilar finner man rektangulära rattar, som i Lotus Evija eller den Formel 1-inspirerade Mercedes-AMG One. Nu dyker det upp allt fler så kallade pilotrattar och rattar med försiktigare kantiga former (som raka ovan- och undersidor) även bland personbilar. Exempel finns hos exempelvis Toyota, Audi, Peugeot, Ford och BMW.

Fyrkantiga terrängbilar
Terrängbilar med fyrkantiga former à la de klassiska modellerna från Jeep och Land Rover har blivit färre under senare år. Visst finns det några modeller som har behållit den traditionella terrängbilsstilen (Mercedes-Benz G-Klass, Jeep Wrangler) men många andra har blivit mer personbilslika och modernt suv-aktiga i formerna (till exempel Toyota Land Cruiser och Land Rover Defender). Men nu ser vi en comeback för de kantiga, praktiska terrängbilarna med modeller som nya Hummer och Ford Bronco, elbilen Bollinger
B1 eller varför inte Suzuki Jimny. Den funktionella designen signalerar att det här är en rejäl bil som klarar av det mesta.

Läs mer