torsdag 27 januari
God december – från oss alla till er alla!
Illustration: Maria Wall

God december – från oss alla till er alla!

8 december, 2021

Krönika. Hej alla. Här kommer en julhälsning från krönikepingis-gänget. Vi är nu en bit in i december och därmed är det helt okej att gå runt i ”roliga”, stickade tröjor, spela hypnotiserande jul-muzak och börja värma alkoholen istället för att kyla den.

Vi hoppas att ni får en fröjdefull tid alltså, och främst då kanske upploppet mot julafton. Må din julshopping funka smärtfritt liksom och att ni inte blir alltför osams när ni ska komma överens om var och med vilka och i vilken ordning ni ska fira på jul.
Som ni märker på bilden passar vi på att utmana era föreställningar om hur saker och ting förväntas vara. Maria kanske hade varit ett mer logiskt val till Lucia, som klart sötast och dessutom tjej, men vi vill väl lämna stereotypa traditioner och skapa nya, som är bättre, eller hur?
Jag vet inte riktigt hur det ser ut på skolorna längre, kring Lucia, men det kan väl knappast vara lika illa som på 80-talet, att rollen som ljusets drottning är vigd endast till någon av de snyggaste, blonda tjejerna och att det i värsta fall pågick något slags omröstning för att utse den här galjonsfiguren?
Exakt hur det blonda motiverades som en förutsättning skulle vara kul att höra, så här i efterhand. På vilket sätt var det bättre med blont, liksom?
Hur som helst: Benny vill att jag sätter ihop ett lokalt Lucia-tåg och det gör jag gärna, men notera att vi även här kommer att bortse från gängse praxis. Vi lever i en progressiv och modern region och kommer uteslutande att utgå från person och prestanda så att säga, för att besätta vårt lussetåg.
Kanske snickrar vi ihop en liten låt-ordning också – som det här tåget kan framföra på sin framfart genom länet nästa vecka, måndag den 13:e.

Lucia: Sverker Olofsson
Det här är ju fortfarande en nyckelroll såklart, en frontfigur och inspiratör, och jag känner att få om någon är populärare, generellt, än Sverker. Västerbottens Clint Eastwood är tydlig, rättvis och om inte evigt ung så i alla fall evigt vital och bara halvgammal. Här motverkar vi dessutom den trista åldersdiskrimineringen med tidlöse Olofsson.

Jultomte: Raja Thoren
En tomte i Lucia-tåget? Ja, varför inte? Skolföretaget Thorengruppen bjuder nu på inte bara ett utan TVÅ av Sveriges bästa innebandylag. Det är kanske lite svårt att avgöra om det fortfarande är marknadsföring för skolorna eller om det mer handlar om Rajas intresse för att vara general manager, men snick-snack. Det är ju mycket bättre att välfärdsentreprenörer satsar på idrott istället för Ferrari-bilar, som en annan av Rajas kolleger, Jan-Emanuel, gör med sina vinster.

Pepparkaksgubbe: Ida Östensson
Är det nån som gillar att gå emot strömmen så är det Umeås gamla människorättskämpe Ida Östensson. Utmaningen blir kanske att få Ida att rätta in sig i lucialedet och följa någon annan för en gångs skull? Hon är fortfarande en viktig röst dock, som vi alla tjänar att lyssna på! Särskilt när det känns obekvämt att göra det och vi hamnat på defensiven.

Tärna: Fredrik Andersson
Freddan är ju till vardags kapten i Björklöven, och Trubadix vid festligare tillfällen, men här blir han en uppskattad tärna. För trots att han är både stockholmare och hockeykille har vi konstaterat att Freddan främst är en generös, varm och charmig människa, som vi absolut vill ha i lussetåget.

Stjärnperson: Carro Miskovsky
Carro är en babbelmaja av högsta rang, och det är bara en av hennes styrkor. Carro kan säkert få lite styr på körsången också, men framförallt visa alla i tåget, och alla de stöter på, hur kul det är att möta folk och byta några ord. En superkraft.

Låtlista:
”Please, please, please. Let me get what I want” – The Smiths.
”Last Christmas” – Wham.
”December”– KENT.
”Fairytale of New York” – The Pouges + Kirsty MacColl.
”Happy Xmas (War is over)” – John Lennon & Yoko Ono

Benny: Det där känns som ett Lucia-tåg jag faktiskt skulle kliva upp i ottan för att få se och höra. Men julklappar då? Vilka profiler får vad i år?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer