torsdag 27 januari
It’s a MAD, MAD riksdag?
Illustration: Maria Wall

It’s a MAD, MAD riksdag?

1 december, 2021

Krönika. Nicklas skickar en boll till mig och ber mig utreda vänster-höger-skalan eller GAL-TAN. Men i onsdags tog politiken en ny vändning.

Jag ringde min illustratör Maria Wall och bad henne göra en illustration av talmannen Andreas Norlén. ”Skruva den gärna så han liknar Alfred E Neuman”, sa jag. It’s a mad, mad world i riksdagen och den 24 november 2021 var galet kul. Härliga svek! Jag njöt för fulla muggar!

Extrem-mitten gör ett utspel
Kort sammanfattning: Efter en veckas tjat fick Nooshi-Vänstern igenom ett krav på 1000 kronor mer i månaden för fattigpensionärer. Ett populärt beslut för de flesta, men divan Annie fnyste över Magdalenas svek och utropade Mittens rike. Extrem-mitten för att vara exakt. För att ytterligare jävlas lät Centern högerblockets budget vinna. Inga problem tyckte nu Magdalena, för en bantning på 20 miljarder från deras 90 miljarder är väl en baggis i en totalbudget på drygt 1000 miljarder. Menar, hon har varit finansminister och kan ju vända på varenda sten. Kaffepengar!

Miljöpartiet blev maskrosor igen
Nyss hemkommen från Klimatmötet i Glasgow och efter det tvungen att framföra budskapet att Cementa skulle räddas fick miljöminister Per Bolund se bekymmersam ut för någonting helt annat. Centern hade släppt in SD in i värmen med Ebba och Ulf och även om bara en femtioöring skulle dras från bensinskatten så kunde han inte se sina barn i ögonen om han skulle jobba med en sådan budget. Det andra språkröret Märta Stenevi såg bestämd ut ett tag men var nog egentligen glad att partiet fick bli fria maskrosor igen och inte som ogräs i rosenrabatten?

Talmannen tappade tålamodet
Vår käre talman, respekterad av alla. Kunnigt har han styrt vår riksdagsskuta genom bråkiga vatten med en besättning som sällan kunnat skilja på babord och styrbord. Nu råkade han ut för rena myteriet. Med skutan på grund kom han ut till sin presskonferens och såg mer bister ut än vanligt. ”Miljöpartiet nog kunde ha berättat sanningen innan.” Ja gjorde han rätt eller fel? Jag ställde frågan till mina vänner på Facebook. De flesta tyckte att talmannen gjorde rätt. Men det fanns även de som tyckte att han inte skulle lägga sig i partipolitiken. ”Egentligen är han ju moderat!” Nåja, kan jag erkänna. Talmannen har kanske brutit ett tystnadslöfte men det är väl inget biktbås han har i sitt fikarum.

Vadå, jag dyster?
Det fanns i MAD en insändarsida som hette Forum för fårskallar. I SVT 2 finns ett program som heter Forum. Ofta sänder de direkt från riksdagen och jag lyssnar gärna på debatten där våra riksdagsledamöter från länet ofta framträder. Jag gillar mest när de tar upp norrlandsfrågor och en som ofta gör det är moderaten Edward Riedl. En hjärtefråga för honom har varit billigare bensin och jag vet att han haft med ett finger i spelet när motionen nu går igenom. Ja vilken soppa! P.S. Håll dig till fartgränsen, Edward!

Ja du Nicklas. Vintern har kommit och det nalkas snart Lucia. Utse ett lokalt luciatåg med både lucior och stjärngossar. Vilka får vara med i det tåget?

BENNY KARLSSON

Läs mer