tisdag 27 september
Spel: Before We Leave

Spel: Before We Leave

24 november, 2021

Artikel. Återuppbygg en civilisation i Before We Leave, ett stadsbyggarspel som vill vara mysigt och lättillgängligt.

För några veckor sedan testade vi det fina stadsbyggarspelet Airborne Kingdom. På pappret låter Before We Leave inte helt olikt detta då det beskrivs som ”fredligt, lättillgängligt och inkluderande” av utvecklarna. Stads- och civilisationsbyggarspel kan vara ganska krångliga att spela, så att det dyker upp varianter som dessa som vill vara mer lättillgängliga är, i alla för mig, välkommet. Inte minst då de kommer till konsol och spelas med handkontroll.
Before We Leave utspelar sig i ett solsystem där man styr över sina ”Peeps” som efter generationer under jorden tagit sig upp på ytan och med hjälp av spelaren nu ska återuppbygga en civilisation. För spelaren innebär detta att man bygger, hanterar resurser, håller invånarna nöjda, forskar fram ny teknik, utforskar och ordnar med handel. Ungefär som det brukar vara i denna typ av spel. Målet är att ta sig till och utveckla öarna på planeten för att sedan resa vidare till en ny planet.
Jämfört med Airborne Kingdom är Before We Leave mer av ett klassiskt stads- och civilisationsbyggarspel, inte helt olikt Civilization-spelen faktiskt. Även om det är många menyer och grejer att hålla koll på behöver man inte känna stress utan kan köra på i sin egen takt, och man slipper (i stort sett) fiender. Grafiskt ser spelet riktigt bra ut och överlag är detta en trevlig spelupplevelse.

PETER ÖBERG

Läs mer