torsdag 27 januari
Spel: Epic Chef

Spel: Epic Chef

17 november, 2021

Artikel. Matlagning spelar en stor roll i det komiska äventyrs- och ”life sim”-spelet Epic Chef. Bil & Bostad har testat.

”Vad har jag nu gett mig in i?” är frågan som dyker upp i mitt huvud ett par timmar in i Epic Chef. Under den tiden tiden har jag blivit kickad från ett segelfartyg, mött vakter och byråkrater, flyttat in i ett hemsökt hus, fått en golem-/robotmedhjälpare som kraschat in genom taket, odlat potatis och deltagit i en matlagningsduell mot en riddare med en åsna som domare. Och blivit kompis med och lånat pengar av Jesus.
Epic Chef är inte alltså vilket spel som helst, även om liknande beståndsdelar går att finna på andra håll. Enklast är kanske att beskriva det som en blandning av ett klassiskt Monkey Island-spel och ett modernt life sim-spel kryddat med matlagning, spelat i tredjepersonsvy och utspelandes i en medeltidsliknande värld. Inledningsvis är spelet rätt så linjärt och man guidas steg för steg, vilket är tur då nya inslag och spelmoment introduceras i så hög takt att man blir yr. Det är till exempel först inte lätt att ta in alla tips och instruktioner kring matlagning när det också är många andra inslag man ska vänja sig vid. Men, snart får man friare tyglar och kommer i gång: pratar med folk, utför ”fetch quests”, utforskar, samlar ingredienser, odlar, bygger och lagar mat.
Epic Chef är kanske lite rörigt ibland och inte alltid helt intuitivt, men också överraskande och originellt. Det är variationsrikt, det finns mycket att göra och upptäcka och humorn är skön.

PETER ÖBERG

Läs mer