torsdag 27 januari
När politiken skapas på gatan
Illustration: Maria Wall

När politiken skapas på gatan

17 november, 2021

Krönika. Som varudeklaration inför denna krönika kan jag erkänna att jag tillhör ”Generationen 68”. De flesta av oss ställde upp bakom Bertrand Russels ”ban-the-bomb”-demonstrationer i England. Vi demonstrerade gärna mot kärnvapen, imperialistisk krigföring eller plundring av tredje världen, rasismen i Sydafrika och för medborgarrättsrörelsen i USA.

När Nixon lade bombmattor över Vietnam bråkade vi på gatorna för att få stopp på kriget och med facit i hand konstatera; för det mesta fick vi rätt. När vi demonstrerade mot USA:s krigsförklaring mot Irak i februari 2003 var det Umeås största demonstration någonsin. Här deltog förresten både Georg Andersson, Sara Lidman, Maud Olofsson och VK:s liberale ledarskribent Olof Kleberg. Man måste alltså inte vara ”vänster” för att demonstrera. Om nu någon hade fått för sig det. USA ångrar förresten djupt sitt krig i Irak. Vi hade rätt där med.

Ropen skalla!
Med 100 år av rösträtt, fri partibildning och valda representanter till fullmäktigeförsamlingar och riksdag kunde man kanske tycka att politiken skulle fixa det här själv. Vi har ju valt våra företrädare för att bygga det goda samhället.
Ja i det stora hela får vi nog tro att våra politiker varit rösten värdig. Vi har undvikit att delta i två världskrig, vi har byggt upp ett relativt jämlikt land med god ekonomi. Men de har inte fått sitta i fred i riksdagskammaren. Ropen skalla, dagis åt alla! Hade vi haft en jämlik familjerätt och dagis till alla utan demonstrerande Grupp 8-feminister? Hade homosexualitet fortfarande räknats som en sjukdom så sent som på 70-talet om inte några modiga demonstranter dök upp med plakat och krävde sin rätt att vara gay? Lyssna på oss, liksom! Vilket parti jobbar för vår sak, ja då kan vi tänka oss att rösta på er! Ännu en påtryckning utifrån som påverkat politiken.

Polisen garanterar din rätt
Det är en grundlagsskyddad rättighet att ordna demonstrationer och ha torgmöten. Ja det krävs i regel ett tillstånd som du söker hos polisen men de är också skyldiga att försvara din rätt att demonstrera. Du får alltså framföra vit makt-rörelsens budskap och du får stå bakom ett kravallstaket och störa samma möte med burop. Söderut i städer som Malmö, Göteborg och Stockholm brukar den sortens sammandrabbningar resultera i upplopp. Jag ser dock ingen vits i att kasta stolar från uteserveringar genom skyltfönster och hoppa på biltak, för vad har du vunnit med det? Att revoltera mot polisen? Då har du missförstått alltsammans. De är där för att garantera din rätt att demonstrera och framföra din åsikt. Det är annorlunda i diktaturstaterna. Åk till Belarus eller Ryssland och testa.

Greta säger bla, bla bla!
Greta Thunberg har vad jag vet aldrig ”reclaimat” någon gata, deltagit i illegal aktivism eller släppt ut minkar. Hon satte sig bara på trottoaren en fredag på hösten år 2018 med ett plakat utanför riksdagshuset: ”Skolstrejk för klimatet”. Jo vi skrev om henne och Fridays for future i några krönikor vid den tiden men hade aldrig trott vad som skulle hända sen. Hennes budskap har publicerats i eldskrift över FN-skrapans fasad. Hon har blivit älskad och hatad av världens stora politiska ledare. Vid klimatkonferensen i Glasgow sa hon: ”Bla, bla, bla” vilket gör att några tycker att hon är oförskämd. Ni måste skynda på, säger Greta. Om ni vill rädda klimatet! Hennes motståndare är motsträviga politiker och 300 betalda lobbyister från kol- och petroliumindustrin som också varit i Glasgow. Historien får väl visa vem som kommer ut som vinnare i den kampen. Heja Greta!

Ja du Nicklas. Naturprogram i tv är ofta partiska. Vi håller på antilopen som ska springa ifrån leoparden. På sälungen som jagas av späckhuggaren. Varför är det så?

BENNY KARLSSON

Läs mer