torsdag 27 januari
Bilar från A till Ö: Demon – mörka makters muskelbil

Bilar från A till Ö: Demon – mörka makters muskelbil

17 november, 2021

Artikel. Arg, ond och farlig är bra. Glad och snäll är fel. I bilvärlden gäller helt andra regler än i andra sammanhang, åtminstone när det gäller bilarnas namn och utseende.

Har du någon gång upplevt fenomenet att en person förvandlas till någon helt annan när hen blir bilist? Att det växer ut horn och svans så fort personen sätter sig bakom ratten? Ja, inte på dig själv, förstås, men på dina medtrafikanter?
Att folk förvandlas till smådjävlar när de blir bilister är nog inget som biltillverkarna vill uppmuntra. Det ligger ju i tillverkarnas intresse inte bara att bilisterna överlever bilfärden (så att de kan senare kan köpa nya bilar) utan också att så många människor som möjligt tycker att biltrafiken är en uthärdlig miljö att vistas i. Och allt smartare säkerhetssystem i bilarna gör som tur är att vår ondskefullhet och ofullkomlighet oftast inte behöver få så blodiga följder.
Däremot är ju biltillverkarna mycket medvetna om att många bilköpare gärna vill använda sitt fordon för att framstå som lite tuffare och fräckare än vad de kanske egentligen är. Bilens utseende är därvid av största betydelse. Breda däck och bred bil betyder kraft. En pickup eller SUV kan med sin storlek signalera att det är bäst att andra trafikanter håller sig undan (och att det inte är någon idé att försöka parkera bredvid den i parkeringshuset). När det gäller sportvagnar försöker formgivarna skulptera fram associationer till snabba fyrfota rovdjur, där breda bakskärmar blir bakbenens muskler.

Ger medtrafikanter onda ögat
Biltillverkarna är också mycket medvetna om att människor är benägna att se ansikten varhelst det finns något som kan tolkas som ögon, mun och näsa. En bilfront tolkas ofta som ett ansikte, och det är då förstås strålkastarna som blir ögonen. Den som vill göra sin bil gulligare kan köpa lösögonfransar och montera i strålkastarens överkant (jo, det är sant). Men en motorstark bil formges sällan för att uppfattas som gullig utan snarare som kraftfull, sträng, farlig eller till och med ondskefull, och fronten får sin form i enlighet med detta. Belysningsögonen får gärna utgöra kärva, kisande streck. Strålkastare kan också få vara runda, men då ska de ha en markerad överkant som bildar ett bistert ögonbryn. (Det finns förresten också en marknad för eftermontering av ”onda strålkastare” om bilägaren tycker att tillverkaren slarvat med den diaboliska designen.)
Bilarnas ondska ska också märkas i namnen. Motorstarka bilar får sällan sådana namn som Cherry, Clio, Felicia, Gaia, Jazz, Leaf, Panda, Polo, Pony, Soul eller Zoe, utan uppkallas ofta efter farliga fenomen. Namnen kan vara hämtade från bland annat rovdjur (till exempel Barracuda, Cayman, Cobra, Cougar, Jaguar, Raptor, Sting Ray, Viper), från krig och våld (Charger, Commander, Commodore, Corvette, Crossfire) eller från teologiska, etnologiska och mytologiska monster (Cerbera, Chiamira, Diablo, Hellcat, Typhon).

Bil att bli besatt av
Och så finns det Dodge Challenger SRT Demon, som plockat ihop sitt namn från flera olika delar av syndens språkliga smörgåsbord. Men att bröderna Dodge hette Dodge, det rådde de ju faktiskt inte för (det engelska verbet dodge betyder bland annat ”gäcka”, ”smita undan” och ”förvirra”). Challenger (”utmanare”) kan visserligen ge lite våldsamma associationer, men som modellnamn användes det för att den bil som bar namnet i slutet av sextiotalet skulle utmana Fords Mustang om ledarpositionen bland de amerikanska muskelbilarna. Bokstäverna SRT står för Street & Racing Technology. Dessa engelska ord betyder ”gatu- och tävlingsteknik” och det brukar ju påpekas att teknik i sig varken är ond eller god, så SRT får väl betraktas som en värdeneutral del av bilbeteckningen. Den sista delen av namnet, Demon, demonstrerar dock tydligt att detta är en bil som vill vara ond.
Det engelska ordet demon (och det svenska ordet ”demon”) kommer via latinet från grekiskans daimon. De gammalgrekiska demonerna var dock varken onda eller goda. Ordet daimon kunde bland annat beteckna ödet eller andemakterna i allmänhet eller en viss persons eller en viss plats skyddsande. Det är först i judendom, islam och kristendom som demonerna blir endast onda.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer