söndag 28 november
Spel: Airborne Kingdom

Spel: Airborne Kingdom

10 november, 2021

Artikel. Planera din stad, placera ut byggnader och se till att medborgarna är nöjda. Mycket i Airborne Kingdom känns igen från andra stadsbyggarspel, men mycket är också annorlunda.

Vimanor heter de flygande farkoster och palats som nämns i indisk mytologi, och vimanor är lätt att komma att tänka på när man ser Airborne Kingdom, även om spelets grafiska stil är mer mellanösternaktig. I denna stadsbyggarsimulator är det nämligen en flygande stad man styr över. På många sätt är det ett klassiskt stadsbyggarspel där man börjar smått, bygger, uppfinner och expanderar allt eftersom. Men så har vi då det här med att staden är luftburen, och kopplat till det finns en handling om att man med hjälp av staden ska återetablera kontakten med de splittrade kungariken som återfinns i spelets värld. Rent praktiskt fungerar spelet så att man samlar resurser (trä, vatten, kol med mera) från marken, flyger för att hitta nya resurser, städer och invånare, forskar fram byggnader och uppfinningar, bygger, utför uppdrag åt städerna och ser till att ens flygande stad är i balans. (Även bokstavligt – blir den för tung i en ände tippar den och kraschar.)
Spelet har en vacker grafisk stil, och tilltalande är också det fredliga upplägget med utforskning och att hjälpa de andra städerna. Detta tillsammans med det behagliga tempot, den lagom avancerade nivån vad gäller svårighet och komplexitet samt att det fungerar utmärkt tekniskt och kontrollmässigt gör detta till ett spel utöver det vanliga.

PETER ÖBERG

Läs mer